„Vzor a inspirace.“ Pavel přijal wimbledonské vítězky

Vítězky Wimbledonu na Pražském hradě (zdroj: ČT24)

Prezident Petr Pavel přijal na Pražském hradě vítězky tenisového Wimbledonu Barboru Krejčíkovou a Kateřinu Siniakovou. Spolu s nimi uvítal také juniorskou reprezentantku Janu Kovačkovou, která na turnaji vyhrála kategorii do čtrnácti let. Krejčíková v sobotu Wimbledon ovládla ve dvouhře, Siniaková ve čtyřhře po boku Američanky Taylor Townsendové. Obě české tenistky v minulosti tvořily úspěšný deblový pár. Spolu si opět brzy zahrají na turnaji v Praze i na olympiádě v Paříži.

„To, čeho jste dosáhly, by mělo sloužit jako vzor a inspirace,“ řekl prezident tenistkám. Všechny tři vítězky podle něj nejen úspěšně reprezentovaly Českou republiku v zahraničí, ale zároveň ukázaly krásný příklad toho, jak je důležité jít za svými sny.

Názorově rozdělená česká společnost podle Pavla navíc potřebuje společný zájem, cíl i motivaci, což jí wimbledonské úspěchy poskytly. „Náš národ byl nedávno schopen se sjednotit, když pozoroval úspěch českých hokejistů, stejně tak jako se sjednotil, když pozoroval vás,“ poděkoval reprezentantkám.

„V případě Jany je to krásný úspěch, když člověk v takovém věku dosáhne takhle daleko. A navíc má před sebou tolik slibných let, takže věřím, že se tu nevidíme poprvé,“ pogratuloval prezident čtrnáctileté Kovačkové, která ve finále své kategorie porazila Keisiju Berzinovou z Lotyšska.

Pavel věří v další úspěch

„Věřím, že se vám na nadcházející olympiádě především v deblu podaří další významný úspěch. Budeme vám držet palce a věříme, že vám po olympiádě budeme znovu gratulovat,“ obrátil se prezident ke Krejčíkové se Siniakovou. Ty pro olympiádu v Paříži utvoří znovu deblový pár. Spolupráci budou ladit koncem tohoto týdne v Praze na turnaji Livesport Prague Open.

„Jsem moc ráda, že mohu takto úspěšně reprezentovat Českou republiku i v zahraničí,“ reagovala za všechny oceněné tenistky Krejčíková. „Moc si vážím toho, že jsem dostala pozvání a mohla tu být. Bylo to moc příjemné setkání,“ dodala po slavnostním ocenění Siniaková.

Osmadvacetiletá Krejčíková dotáhla v sobotu úspěšné tažení ve dvouhře finálovým vítězstvím nad Italkou Jasmine Paoliniovou. Vítězství ve Wimbledonu je pro ni druhým grandslamovým titulem po triumfu na Roland Garros v roce 2021. Letošní úspěch je o to cennější, že se počátkem roku potýkala se zdravotními problémy.

Stejně stará Siniaková získala v deblu třetí wimbledonský titul. Tentokrát triumfovala s Američankou Taylor Townsendovou, předchozí dva tituly získala ještě se Siniakovou. Celkově má Siniaková na kontě v deblu devátou grandslamovou trofej.

České wimbledonské úspěchy

Obě tenistky tak navázaly na loňský úspěšný rok českého dospělého tenisu ve Wimbledonu. Krejčíková navázala v singlu na triumf Markéty Vondroušové, Siniaková ve čtyřhře napodobila vítězství Barbory Strýcové a Sie Šu-wej z Tchaj-wanu.

Siniakové se navíc podařilo vyrovnat dosavadní český deblový rekord Heleny Sukové. Více získala grandslamových titulů z českých tenistek pouze Jana Novotná, a to dvanáct. Bývalá trenérka právě Krejčíkové vyhrála v minulosti na Wimbledonu čtyřikrát turnaj v deblu, v roce 1998 tam vyhrála zároveň i turnaj v singlu.

Na travnatých dvorcích v Londýně v minulosti bodovala také Petra Kvitová. Ta dosáhla na triumf ve Wimbledonu dokonce dvakrát, a to v letech 2011 a 2014.