Macron v Praze vyzdvihl jadernou spolupráci. O dostavbu českých bloků soupeří Francie s Koreou

Události: Spolupráce Česka a Francie v oblasti jaderné energetiky (zdroj: ČT24)

Francouzský prezident Emmanuel Macron na Česko-francouzském jaderném fóru řekl, že chce s spolupráci s Českem v rozvoji jaderné energetiky posilovat, země by měly sdílet například společný vědecký a diplomatický přístup. Technologie je podle něj klíčová pro zachování nezávislosti a konkurenceschopnosti kontinentu. Česká vláda se v současnosti chystá rozhodnout, zda zadá stavbu jednoho, dvou, nebo čtyř nových bloků. Účastníkem tendru je kromě korejské KHNP i francouzská státní společnost EDF, jejíž nabídku francouzská hlava státu podpořila.

V úterý na Česko-francouzském jaderném fóru v rámci návštěvy Prahy vystoupil francouzský prezident Emmanuel Macron. Podle něj by společný projekt obou zemí mohl mít v budoucnu vliv na další rozvoj jaderné energetiky v Evropě. Kromě tendru na samotnou dostavbu bloků připomněl i další zapojení francouzských firem do fungování tuzemské energetiky či spolupráci na výzkumně-vědecké nebo diplomatické úrovni.

„Jsem přesvědčen, že to, co společně budujeme v oblasti jaderné energetiky, je součástí česko- francouzského přátelství a není to jen o energetice nebo obchodu. Naše partnerství je strategickou výzvou pro celou Evropu. Jsme uprostřed řady krizí, musíme čelit klimatické změně, což je obrovská transformace, která vyžaduje celou řadu kroků zejména v oblasti energetiky, a musíme řešit naši svrchovanost,“ řekla francouzská hlava státu v závěru konference.

Klíčová je podle něj nezávislost na mimoevropských partnerech, bez ní podle něj nebude zajištěna bezpečnost dodávek. „Pokud jste stoprocentně evropští, musíte plnit dekarbonizaci, splňovat svrchovaný přístup, vytvářet více pracovních míst a být konkurenceschopní, a proto je naše partnerství absolutně zásadní,“ zdůraznil Macron. Jádro je podle něj součástí evropských řešení pro klimatickou změnu.

Výstup prezidenta Emmanuela Macrona na česko-francouzském jaderném fóru (zdroj: ČT24)

Francie a Česko by mohly spolupracovat desetiletí

Na fóru v pražském Rudolfinu vystoupili také další významní účastníci – francouzský ministr průmyslu Roland Lescure nebo generální ředitel firmy EDF Luc Rémont, který potvrdil, že podnik do poloviny dubna podá závaznou nabídku na stavbu více reaktorů v Česku. Macronova návštěva podle něj ukazuje závazek celé Francie podporovat Českou republiku v její strategii stavět spolehlivou, udržitelnou, nízkouhlíkovou energetickou soustavu pro budoucnost.

Generální ředitel a předseda EDF Luc Rémont komentuje Česko-francouzské jaderné fórum (zdroj: ČT24)

V úvodní řeči konference se zmínil o tom, že výstavba nových jaderných elektráren ustala, míní však, že se to změní. „Zvažujeme, že budeme stavět novou generaci reaktorů. Jak se všichni upíráme k tomu, abychom dekarbonizovali energetiku, tak víme, že pro energetický mix, který bude v Evropě, je potřeba zajistit adekvátní zdroj,“ prohlásil Rémont. I on si myslí, že Francie a Česká republika jsou v Evropě vůdčími zeměmi, které usilují o rozvoj jaderné energetiky, a mohly by spolupracovat dlouhá desetiletí.

Na fóru vystoupil také Frédéric Leliévre ze společnosti Framatome, která vyvíjí jaderné reaktory, nebo ředitel výrobce jaderného paliva ORANO Nicolas Maes. Mezi českými účastníky fóra byli ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN), prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj nebo předseda Technologické agentury Petr Konvalinka.

Síkela: Při výběru bude záležet na ceně i bezpečnosti

Fórum s prominentní francouzskou účastí se koná v době, kdy se blíží vyvrcholení soutěže na stavbu nových jaderných reaktorů v Česku. Původně v něm mělo jít jen o jeden nový blok v Jaderné elektrárně Dukovany s nezávaznou opcí na další. Letos v lednu si ale vláda vyžádala závazné nabídky ke stavbě až čtyř nových bloků v Dukovanech i Jaderné elektrárně Temelín. Z tendru tak může být nejdražší zakázka v novodobé historii Česka, stát by mohla až dva biliony korun. Způsob jejího financování však zatím není jasný.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) již dříve uvedl, že výsledkem může být stavba buď jednoho bloku, dvou, nebo všech čtyř. Výzvu dostala pouze francouzská EDF a korejská KHNP. Americký Westinghouse v soutěži již nepokračuje, není ale vyloučeno, že se podáním závazné nabídky do hry nemůže vrátit. Smlouva s vybraným dodavatelem by měla být podepsána na přelomu let 2024 a 2025 a první reaktor by měl být spuštěn v roce 2036.

Vzájemná spolupráce s Francií v oblasti energetiky se podle ministra průmyslu a obchodu Josefa Síkely (STAN) prohlubuje každým dnem, neomezuje se ale jen na to, kdo bude stavět reaktory, ale i na spolupráci v oblastech jaderného paliva, vědy a výzkumu a dalších souvisejících technologií, uvedl šéf resortu v Událostech. Podle něj ale EDF není blíž k zisku zakázky. O tom rozhodne to, kdo lépe naplní předpoklady, jako je bezpečnost, cena a garance splnění termínu.

Podle výkonného ředitele Nadačního fondu pro nezávislou žurnalistiku Davida Klimeše je však společnost EDF v tuto chvíli velmi výrazným favoritem tendru.

Události, komentáře: Výkonný ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky David Klimeš a hlavní ekonomická analytička Radiožurnálu Jana Klímová v debatě o jaderné energetice (zdroj: ČT24)

Min Hwan Chang, vedoucí pražské kanceláře KHNP, míní, že s tím, jak proces předkládání nabídek pokročil, je velká pravděpodobnost, že Českou republiku znovu navštíví i nejvyšší představitelé Jižní Koreje. To v pořadu Události, komentáře kvitovala také ekonomická analytička ČRo Jana Klímová.

Korejská společnost má patnáct let zkušeností a svými postupy a odborníky si je prý velmi jistá. Podle ekonomické redaktorky Terezy Gleichové jejím největším handicapem je, že není etablovaná na evropském trhu. „To je možná ale i její konkurenční výhoda, protože tím, že se chce dostat na evropský trh, by mohla být levnější než francouzská firma,“ podotkla redaktorka v pořadu 90' ČT24.

Podle Vladimíra Wagnera z Ústavu jaderné fyziky akademie věd a Fakulty jaderné a fyzikálně-inženýrské ČVUT je nejdůležitější, aby výběr proběhl co nejtransparentněji a aby ho poražený přijal. Nevylučuje ale, že Česko bude do budoucna spolupracovat i s nevýherními firmami. Klíčovou součástí bude podíl českého průmyslu na stavbě bloků v Česku, ta pak může vyústit v zapojení tuzemských firem do zahraničních jaderných projektů.

Rozhovor s ředitelem Francouzsko-české obchodní komory (zdroj: ČT24)

Ředitel Francouzsko-české obchodní komory Michal Macko se domnívá, že tendr na nové jaderné bloky v Česku není to jediné, oč EDF v Praze jde. Stavbu nových jaderných bloků chystají i další evropské země. „To není EDF schopna postavit sama. Potřebuje partnery, a kde jinde hledat než v České republice,“ řekl Macko České televizi.

Francie je v evropském kontextu považována za jadernou velmoc. Z jádra vyrábí zhruba přes dvě třetiny elektřiny. V zemi jsou zhruba dvě desítky jaderných elektráren a 56 reaktorů. Česko má elektrárny dvě, jejich produkce tvoří přes třetinu energetického mixu, jaderná energie je druhým nejvýznamnějším zdrojem po uhlí. Vzhledem k odklonu od uhlí však má jaderná energie posílit až na dvě pětiny, zatímco roli uhlí mají nahradit obnovitelné zdroje energie.