Za vynášení informací ze spisů dostal bývalý detektiv Vokál tříletou podmínku

Události: Soud potrestal bývalého elitního detektiva Vokála (zdroj: ČT24)

Za vyzrazení razie Vidkun, vynášení informací z policejních spisů a další činy Obvodní soud pro Prahu 5 potrestal bývalého kriminalistu Luďka Vokála tříletou podmínkou s odkladem na čtyři roky. Podnikatele Albina Arifoviče, který podle obžaloby za informace z policejních databází Vokálovi zapůjčil auto za téměř půl milionu korun, uložil soud dvouletou podmínku. V části obžaloby Vokála soud naopak viny zprostil, neprokázalo se, že by skutky byly trestnými činy. Rozhodnutí není pravomocné, státní zástupce se odvolal.

Vokál podle rozsudku v říjnu 2015 prozradil Arifovičovi, že policie bude zasahovat v kauze Vidkun, tedy v případu, který se týká podezřelých vazeb mezi olomouckými policisty. Vokál byl odsouzen i za to, že přítelkyni muže, který byl podezřelý z drogové trestné činnosti, pomohl zajistit povolení k dlouhodobému pobytu, či za to, že používal služební auto k soukromým účelům. Arifovičovi podle pondělního verdiktu předal informace z policejních databází o šéfovi ČEZu Danielu Benešovi či lobbistovi Romanu Janouškovi.

„Soud vzal za prokázané, že se obžalovaný dopustil uvedeného jednání, přičemž vycházel z výpovědí svědků, kteří shodně uvedli, že v době realizace akce Vidkun nebyla zaznamenána přítomnost novinářů,“ konstatovala předsedkyně trestního senátu Jana Humeni. Z důkazů podle ní navíc vyplynulo, že manželky Vokála a Arifoviče si zprávy s informacemi o razii předávaly ještě předtím, než došlo k samotné akci.

Bývalý detektiv Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) vinu od počátku odmítá. Jeho obhájce Radek Šmerda už dříve uvedl, že se komunikace mezi jeho klientem a podnikatelem týkala toho, zda tehdejší ředitel ÚOOZ Robert Šlachta zůstane ve funkci. Aktuální rozhodnutí Vokál příliš komentovat nechtěl. „Ještě to neskončilo,“ řekl.

Soud naopak Vokála osvobodil v části, která ho vinila z toho, že muže upozornil na to, že ho Národní protidrogová centrála může odposlouchávat. Zproštěn viny byl bývalý detektiv i v bodě, kde ho obžaloba vinila, že jinému muži, který byl podezřelý z vydírání, umožnil vyhnout se trestnímu postihu.

Vokála i Arifoviče soud potrestal i statisícovými peněžitými tresty, bývalému detektivovi také na pět let zakázal práci u bezpečnostních sborů.

Částečné završení kauzy Vidkun

Část, která se týkala údajného vyzrazení razie Vidkun, projednával Obvodní soud pro Prahu 5 opakovaně. Vokála nejprve osvobodil, verdikt ale pražský městský soud zrušil. Obvodní soud následně bývalému detektivovi dvakrát uložil třináctiměsíční podmínku a zákaz činnosti u policie na 2,5 roku.

I s těmito rozsudky ale odvolací senát nesouhlasil. Na počátku letošního roku odvolací soud rozhodl, že je nutné případ projednávat spolu s druhou větví, tedy s případem údajného vynášení informací.

V kauze Vidkun olomoucký soud v červenci nepravomocně potrestal bývalého olomouckého policejního náměstka Karla Kadlece, vlivného podnikatele Ivana Kyselého a bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD) podmíněnými tresty.

Naopak tehdejšího šéfa hospodářské kriminálky Radka Petrůje soud zprostil obžaloby. Soud obžalované odsoudil za vynášení informací ze čtyř z devíti původně žalovaných trestních kauz, ovlivňování trestních řízení se ale neprokázalo.