Za vyhrožování muslimce v teplickém parku dostali dva lidé podmínku a peněžitý trest

Soud potrestal dvojici, která loni v šanovském parku v Teplicích vyhrožovala kolemjdoucí muslimce kvůli jejímu vyznání. Ve zrychleném řízení dostali podmíněné tresty. Informaci ČT sdělila mluvčí Okresního soudu v Teplicích Lenka Pavlasová. Odsouzený muž musí zároveň zaplatit peněžitý trest dvacet tisíc korun. Spoluobviněná žena o pět tisíc méně. Ta ale s verdiktem nesouhlasila. O její vině tak bude muset soud rozhodovat znovu v hlavním řízení.

Za výhrůžky kvůli náboženskému vyznání potrestal soud muže a ženu podmíněnými tresty. Soudní řízení bylo zrychlené. Muž, který pár ohrožoval plynovou pistolí, odešel od soudu s trestem 12 měsíců s podmíněným odkladem na zkušební dobu 3 let. Žena, která se do konfliktu zapojila, dostala osmiměsíční trest s podmíněným odkladem na zkušební dobu 2 let. Oba mají zároveň zaplatit peněžité tresty dvacet a patnáct tisíc korun.

„Obviněný L. P. ani státní zástupce si odpor nepodali. Obviněná M. P. proti trestnímu příkazu včasný odpor podala,“ uvedla mluvčí okresního soudu v Teplicích Lenka Pavlasová. O vině ženy tak bude muset soud rozhodovat znovu.

Konflikt se odehrál loni v červenci. Podle policie muslimku, která procházela parkem, oslovila skupina lidí. Mezi nimi muž, který se s ní začal hádat. Žena si přivolala na pomoc manžela.

„Incident eskaloval poté, co na místo přijel manžel cizinky, která se cítila být napadena, a chtěl si okolnosti celého problému vyjasnit s mužem, který měl jeho manželce vyhrožovat. Konflikt vyvrcholil ve chvíli, kdy měl čtyřicetiletý muž, který ženu předtím verbálně napadl, vytáhnout svou plynovou pistoli, kterou prý natáhl a mířil s ní na manžela poškozené. Přitom mu měl vyhrožovat zabitím kvůli jeho náboženskému vyznání,“ popsal loni incident teplický policejní mluvčí Daniel Vítek.