Soud uznal ženu vinnou za nenávistný komentář pod fotkou teplických prvňáčků

Okresní soud v Tachově uznal 26letou ženu vinnou za nenávistný komentář pod fotografií teplických prvňáčků. Předsedkyně soudu Michaela Řezníčková potvrdila, že ve věci rozhodla trestním příkazem. Nesdělila ale, jaký trest ženě uložila. Rozhodnutí totiž ještě nebylo doručeno účastníkům řízení.

Státní zástupce ženu z Tachova na konci srpna obžaloval z násilí proti skupině obyvatel a podněcování k nenávisti. Pokud nebude obžalovaná s trestním příkazem souhlasit, rozhodnutí se zruší a soud se bude případem dál zabývat v hlavním líčení. 

Podle dřívějších informací deníku Právo je obžalovanou 26letá Romana L. z Tachova. Na sociální síti se přidala k řadě dalších nenávistných komentářů a ve vlastním příspěvku použila slovo „rovnou“ a k němu přidala obrázek pistole. Tím se podle státního zástupce měla dopustit trestného činu násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci a trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Za to jí hrozily až tři roky za mřížemi.

Původně policie případ odložila s tím, že by se mohlo jednat pouze o přestupek. Poté se ale podle informací Práva do případu vložil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Na základě jeho námitek se věc vrátila zpátky do přípravného řízení. Napodruhé už policejní šetření vedlo k obvinění a k podání obžaloby.

V kauze nenávistných komentářů policie už dříve obvinila z rasově motivovaného přečinu muže z Frýdecko-Místecka. V jeho případě státní zástupce trestní stíhání podmíněně zastavil. Pokud se obviněný během stanovené zkušební doby nedopustí trestného činu ani přestupku, trestní stíhání tím pro něj končí. V opačném případě budou kriminalisté ve vyšetřování pokračovat.

V případě třetího podezřelého obvinění nepadlo. Teplické policii se muže nepodařilo vyslechnout, protože se zdržuje mimo území České republiky.

Fotku teplické první třídy, kterou navštěvují arabské, vietnamské a romské děti, zveřejnil Deník v rámci svého seriálu. A to jak v tištěné verzi, tak i na svých webových stránkách. Snímek později začali lidé sdílet na sociálních sítích. Diskutující připojovali rasistické a jiné nenávistné komentáře. Žáky například posílali v narážce na ulici, kde škola sídlí, do plynu. Výhrůžky padaly také na adresu rodičů dětí a vedení školy.