Za školní výbavu letos rodiče utratí tisíce korun

Události: Ceny školních potřeb (zdroj: ČT24)

Výbava pro jedno dítě, které půjde v září do první třídy, vyjde podle zjištění České televize zhruba na pět tisíc korun, je to podobně jako loni. S tím, že utratí do pěti tisíc, počítá podle průzkumu bankovní asociace většina rodičů. Asi čtvrtina čeká vyšší výdaje.

Aby rodiče snížili náklady na výbavu, nakupují v bazarech, vyměňují či sdílí část potřeb s jinými rodiči nebo počítají s tím, že jejich děti dostanou některé věci od příbuzných darem.

Podle obchodníků jsou letošní ceny srovnatelné s těmi loňskými. Vrchol poptávky očekávají v příštím týdnu. „V tuto chvíli nakupují rodiče celé výbavy, zejména aktovky a penály. Psací potřeby a sešity přijdou na pořad dne až po zahájení školního roku, kdy se školáci od učitelek dozví, co přesně budou potřebovat,“ popsal mluvčí obchodního řetězce Albert Jiří Mareček.

Podobný trend zaznamenal také řetězec Tesco. „Zvýšená poptávka po školních věcech začala již v minulém týdnu. Předpokládáme, že největší zájem bude v příštím týdnu a poté také dva první týdny v září,“ informovala mluvčí Iva Pavlousková.

Stejně to vidí i e-shopy, kde rodiče také nakupují, třeba i elektroniku. „Tradičně s koncem srpna a zejména se začátkem školního roku vidíme větší zájem o notebooky. Nedá se říct, že existuje jeden univerzální, typicky školní notebook. Nicméně rodiče za notebook většinou pro své dítě zaplatí od osmi do patnácti tisíc korun,“ uvedla mluvčí Alzy Eliška Čeřovská.

I proto odborníci doporučují hodně porovnávat a s nákupem výbavy počkat klidně až na začátek září, kdy budou někteří obchodníci prodávat zbylé zásoby za nižší ceny.