Za nedodržování hygienických pravidel lidé platí pokuty. Za porušení karantény hrozí vězení

Události: Dodržování pravidel během koronavirové pandemie (zdroj: ČT)

V souvislosti se stávajícím posilováním protikoronavirových opatření se také očekává větší nasazení policie, která bude dodržování pravidel kontrolovat. Vedle povinnosti nošení roušek ve vymezených případech dohlíží třeba i na to, aby provozovatelé hospod a barů zavřeli ve 22 hodin. Policisté případy řeší hlavně domluvou, udělit však mohou pokuty do deseti tisíc korun.

Policie dosud sice může udělit pokuty v řádech jednotek tisíc, ve správním řízení u některých případů ale může padnout částka až tři miliony. Vážnější prohřešky, například nedodržování povinné karantény, mohou skončit i vězením nebo podmíněným trestem. 

„Policie kontroluje pravidelně. Každý den je to kolem čtyř až pěti tisíc kontrol. Těch porušení nebo přestupků je kolem 150 denně,“ okomentoval práci policie ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Například strážníci v Praze evidují přes šest tisíc prohřešků, hlavně v hromadné dopravě. Rozdali 181 pokut. Ve většině případů se ale snaží policisté řešit situaci domluvou. „Teoreticky lze uložit pokutu až do výše 10 tisíc korun na místě, nicméně v reálu se částky pohybují zhruba mezi 150 až 200 korunami,“ vysvětluje ředitel pražské městské policie Eduard Šuster.

Ne vždy je ale domluva možná. Někdy lidé odmítají uposlechnout výzvy a v krajních případech jsou i agresivní. „Pokud je ta situace vyhrocená, ať zavolají na linku 158, případně 156,“ radí mluvčí policie Ondřej Moravčík například členům ostrahy v obchodech nebo nákupních centrech. Hlavně oni se dostávají do konfliktů s lidmi, kteří nerespektují pravidla.

Podle advokátky Dagmar Raupachové ochranka „v žádném případě nesmí použít násilí“, to má nechat na policii. A totéž platí i v případě nedodržování pravidel v hromadné dopravě. „Dopravní podnik může pouze lidi vyzvat, aby si roušku nasadili.“ 

Za porušení karantény hrozí i vězení

Karanténní opatření hlídá vedle policie také hygiena. Například nakažené Renátě Gažové v květnu nařídila zůstat doma. Žena přesto jela k nemocnici pro matku, byla v obchodě a vzala si taxík. „Nikomu jsem nechtěla ublížit,“ hájí se.

„Informace poskytnuté krajskou hygienickou stanicí byly velmi rozsáhlé a mohlo dojít k tomu, že obžalované nebyly všechny zcela jasné,“ komentovala případ soudkyně Okresního soudu v Novém Jiříně Ivana Šostáková. 

Gažová nakonec dostala tříletou podmínku. Soud zohlednil, že žena nikoho dalšího nenakazila. V jiných případech by ale postihy mohly být mnohem horší. Porušení karantény by se mohlo posuzovat jako těžká újma na zdraví nebo dokonce jako vražda.

Pokud by se nějaká osoba vědomě dopouštěla šíření nakažlivé nemoci s tím, že by došlo k následku na zdraví, pak by to byla buďto těžká újma na zdraví, či mohla by to být i vražda.
Jaromír Parobek
advokát

Přísněji teď policie dohlíží i na restaurace a bary. Provozovatelé musí zavírat už v deset, zajistit dezinfekci a pouštět hosty jen podle počtu židlí. 

Za roušku odpovídá primárně host. V baru ji musí mít, pokud nesedí a nekonzumuje. Majitel nebo personál má podle právníků lidi vyzvat, aby si roušku nasadili. Když odmítnou, může je požádat, aby podnik opustili. V případě problémů pak raději volat policii. 

  • Jde o zákonné opatření a platí tedy povinnost se mu podrobit. Dotčení mají nahlásit adresu, na které karanténu stráví. Tou nemusí být místo trvalého bydliště.
  • Podstatou karantény je zamezení šíření nemoci. Lidé proto mají v maximální míře omezit kontakt s okolím: přestat chodit do práce nebo do školy, nezvat si návštěvy a nákupy si zařídit přes známé nebo přes internet.
  • Člověk odkázaný sám na sebe bez dalších možností na nezbytně nutnou dobu na nákup může. Pokud je v domácnosti víc místností, měl by jednu využívat jen člověk v karanténě. 
  • Porušením pravidel je třeba výlet autem. Dále je to i kontakt s dětmi ve střídavé péči. Obecně při pochybnostech o tom, zda daná věc je, nebo není porušením karantény, bývá vodítkem otázka, zda je opravdu nezbytně potřebná.
  • Pobyt na zahradě nebo i vyvenčení psa možné je. Návštěva lékaře jen v akutních případech. Navíc by ji měla předcházet telefonická domluva.