Výstavba nového bloku v Dukovanech je jako box na 12 kol, jsme na začátku, tvrdí Míl

Události, komentáře: Dana Drábová a Jaroslav Míl o budoucnosti jaderné energetiky v ČR (zdroj: ČT24)

Energetická firma ČEZ zahájila tendr na výstavbu nového bloku jaderné elektrárny v Dukovanech, který má být podle plánu hotový za 14 let. Bývalý vládní zmocněnec pro jádro Jaroslav Míl v pořadu Události, komentáře upozornil, že proces bude ještě dlouhý a to, že je v běhu tendr, neznamená, že už je postaveno. Zároveň si myslí, že by bylo nejlepší, kdyby měl nad projektem stoprocentní kontrolu stát.

Šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová pro změnu připomněla, že projekt nového jaderného bloku v Dukovanech nabral poměrně velké zpoždění, protože kolem něj vlády několik let jen „tančily“.

Podle ní zpoždění vzniklo už někdy před osmi lety, když byl zastaven tendr na výstavbu dvou bloků v jaderné elektrárně v Temelíně. „Až v roce 2019 se vláda rozhoupala k tomu, že obnoví nějaké důraznější kroky v přípravě nového jaderného bloku,“ zrekapitulovala šéfka jaderného bezpečnostního úřadu, podle níž mezitím politici předváděli „jeřábí tance“.

Tendr neznamená stojící elektrárnu, varuje Míl

Podle Míla by bylo nejlepší, kdy výstavbu nového bloku v Dukovanech kompletně převzal a financoval stát. Domnívá se, že i malý podíl soukromé firmy může celý proces zkomplikovat, prodražit a zbrzdit. Stoprocentní podíl státu by podle něj také zlevnil elektřinu koncovým spotřebitelům. 

„V Dukovanech (dnes) vyrábíte elektřinu za 25 haléřů za kilowatthodinu a vy si ji kupujete zpátky za tři, čtyři, šest, dokonce za více než devět korun. To znamená, že musíme zajistit, aby lidé i firmy měli výhodu z toho, že se tato elektrárna staví a je státem financovaná,“ má jasno Míl, který byl v minulosti i ředitelem společnosti ČEZ.

„Česká republika také bohužel není ochotná podpořit návrh (několika států), aby se cena elektřiny na příslušném trhu odvíjela od výrobních nákladů bezemisních zdrojů. A ne jako dnes, když naši cenu určuje naprosto chybná německá politika,“ míní Míl. Výsledkem podle něj je, že Češi mají platit za elektřinu (víc), ač nemají srovnatelné příjmy jako Němci.

Upozornil, že od výběrového řízení je k hotové elektrárně daleko. „Bez kvalifikovaného investora, kvalifikované státní správy, samospráv a dodavatele žádnou elektrárnu nepostavíte. Ta největší práce je hodně před námi,“ upozornil bývalý vládní zmocněnec. Proces přirovnal k zápasu v boxu na 12 kol, přičemž „my jsme někde na začátku prvního kola“.

Nejde jen o cenu, upozornila Drábová

Bude nový jaderný blok v Dukovanech stát přibližně 160 miliard korun, o nichž se nyní mluví, nebo to bude víc? „Je to trochu věštění z křišťálové koule, protože spolehlivé informace o tom, co kdo nabízí, bude mít stát a investor za rok, rok a půl. Málo si ale uvědomujeme, že u elektřiny a jiných komodit není jen cena, ale i hodnota,“ uvedla Drábová.

Důležité podle ní je, že ať už bude cena jakákoli, na konci bude nový zdroj, který pokryje deset procent spotřeby české elektřiny. „To je hodnota, která možná není úplně vyčíslitelná tím, jestli to bude stát 200, 250 miliard. Finální cenu ovlivní síla a schopnost investora uzavřít dobrou smlouvu a ohlídat si, že elektrárna bude postavena včas a za dohodnutou cenu,“ nepochybuje Drábová.