Výrobce dronů pro Ukrajinu nabídl Česku testovací sadu

Společnost UAC, která v Kolíně před několika měsíci spustila výrobu vojenských dronů pro ukrajinské ozbrojené síly, testuje dron k ničení cílů. Bezpilotní naváděcí drony, kterých vyrábí nižší stovky ročně, zatím míří výhradně na Ukrajinu. Do budoucna chce společnost hledat zákazníky i v dalších zemích. České armádě nyní společnost nabídla k bezplatnému testování jednu sadu dronů pro výcvik ukrajinských vojáků, řekla po návštěvě společnosti ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

„Sada by měla sloužit k výcviku ukrajinských vojáků, kteří na základě mandátu obou komor parlamentu v České republice působí a které cvičíme ve prospěch ukrajinských ozbrojených sil,“ sdělila Černochová. S drony na českém území podle ní budou moci cvičit operátoři i piloti.

„Je to dobře, že budou mít naši vojáci možnost si to vyzkoušet,“ zhodnotil bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Nejde ale podle něj o nic převratného, součástí české armády je totiž 53. pluk průzkumu a elektronického boje, pod který spadá prapor bezpilotních prostředků. „Ten je samozřejmě vybaven bezpilotními prostředky a touto technikou se již delší dobu zaobírá,“ podotkl.

Studio ČT24: Ministryně obrany Jana Černochová jednala se zástupci česko-ukrajinské firmy, která vyrábí drony (zdroj: ČT24)

Společnost je podle ministryně největším dodavatelem dronů ukrajinským ozbrojeným silám a má nejlepší výsledky z monitorování situace. „Jejich informace používají ukrajinské ozbrojené síly pro další postup na frontě,“ doplnila. Připomněla, že vznik firmy v Česku je výsledkem spolupráce, na které se česká a ukrajinská vláda domluvily na konci roku 2022.

Firma aktuálně vyrábí dva modely průzkumných dronů, které zajišťují přehled a navádění dělostřelecké palby na bojišti v reálném čase. Součástí sady, která míří na Ukrajinu ve dvou přepravních boxech, jsou tři drony a příslušenství. Ve fázi testování a před spuštěním výroby je takzvaný sebevražedný dron, který slouží k ničení cílů. „Jedná se v podstatě o dálkově ovládanou raketu,“ řekl výkonný ředitel UAC Pavel Bulant.

Studio ČT24: Bývalý ministr obrany Lubomír Metnar k výrobě dronů v Česku (zdroj: ČT24)

Společnost navázala na zhruba desetiletou tradici a know-how ukrajinské firmy a část její výroby přesunula do Česka z východoukrajinského Dnipru. S ostrým provozem v Kolíně začala letos na jaře, zaměstnává zhruba osmdesát lidí, osmdesát procent jsou Ukrajinci. Podle Bulanta je výroba z velké části nezávislá na subdodavatelích, přímo v kolínském závodě vzniká například elektronika a optika.