Vydatné deště pomohly naplnit koryta řek, zanechaly za sebou ale i stomilionové škody

Události: Déšť a bouřky v Česku (zdroj: ČT24)

Klienti nahlásili pojišťovnám po víkendových bouřkách přes tisíc škod za více než sto milionů korun. Nejčastěji jde o vytopené sklepy, garáže a rozbitou střešní krytinu po krupobití. Nejpostiženější oblasti byly v jižních Čechách, na Olomoucku a na Vysočině. Kromě ničení ale voda také pomohla – vydatné deště zlepšily stav řek, ve kterých je dlouhodobě málo vody.

Experti potvrzují, že nadprůměrně srážkový květen a začátek června zlepšily stav řek, v nichž dlouhodobě teče vody málo. Alespoň načas voda zahnala strach některých zemědělců o půdu a živobytí. „Klasy jsou rozhodně dost dlouhé a pěkné, je to předpoklad dobré úrody,“ konstatuje pěstitel pšenice a předseda Agrodružstva Postoupky Jan Hašek.

Déšť vyhovuje také Vysokému Poli. Obec na Zlínsku pravidelně bývá jednou z prvních, která zakazuje čerpat vodu. Proto mají novou retenční nádrž, která se nyní naplnila, podobně jako zásoby zahrádkářů. Jen za první červnový týden napršela bezmála polovina toho, co za celý předchozí měsíc. Horní vrstva půdy je teď nasycená na celém území. „Pětasedmdesát procent území Česka je na nějakém normálním stavu,“ potvrzuje klimatolog ČHMÚ Pavel Lipina.

Srážky pronikly i níže – do podzemních vod. To přitom bývá stále vzácnější. „Dá se říct, že jenom na třiceti procentech území máme stav v podstatě normální,“ popisuje datová analytička portálu Intersucho Monika Bláhová.

Právě spodní vrstvy trápí vodohospodáře nejvíc. Může za to i nedostatek jarního sněhu. V některých oblastech chybí až roční úhrn srážek, dlouhodobě má problémy například Českolipsko či sever Moravy. I zde se ale v uplynulých dnech naplnily řeky. „Můžeme říct, že průtoky v tocích jsou průměrné, mírně zvýšené,“ konstatuje mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Škody za více než 100 milionů

„Po víkendových bouřkách a přívalových deštích, které vyústily v bleskové povodně, máme od klientů nahlášeno na osm set škod za osmačtyřicet milionů korun,“ řekla mluvčí Generali České pojišťovny Ivana Buriánková.

Nejvíce škod je z Jihočeského kraje, Olomouckého kraje a z Vysočiny. Přívalové deště a následné rozvodnění toků měly za následek zatopené domy, sklepy a garáže. Pojišťovna vyřešila téměř čtyřicet procent nahlášených škod

Kooperativě klienti po povodních nahlásili tři sta osmdesát škod, jejich celkový objem zatím pojišťovna odhadla na 37,6 milionu korun. Většinou jde o škody způsobené kroupami a povodněmi.

„Celkem dvaašedesát pojistných událostí jsme ukončili a klientům vyplatili 383 tisíc korun,“ uvedl mluvčí Kooperativy Milan Káňa. Škody klienti hlásí hlavně z Olomoucka, z obcí Šumvald a Troubelice a z Jindřichohradecka, z obce Slavonice.

Allianz má kolem stovky případů v řádu zhruba tří milionů korun. „Většina už je jich prohlédnutá a nebo už v postižených lokalitách mají mobilní technici po dohodě s klienty návštěvy domluvené,“ uvedl mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Uniqa měla do pátečního rána nahlášeno osmdesát škod za čtyři miliony korun. Majetkové škody na obytných a rekreačních domech byly způsobeny velkou vodou, šlo o zatopení objektu, zatečení či škody na zahradních stavbách a zařízení.

„Registrujeme i pět zásahů bleskem do rodinných domů,“ doplnila mluvčí pojišťovny Eva Svobodová. Zatím bylo uzavřeno asi patnáct škod. „Pokud klienti požadují zálohu na pojistné plnění, vyplácíme ji obratem,“ podotkla.