Výborný slibuje vyšší kompenzace farmářům, Balaštíková by postupovala „trochu jinak“

Události, komentáře: Marek Výborný (KDU-ČSL) a Margita Balaštíková (ANO) diskutují o podpoře pro zemědělce (zdroj: ČT24)

Evropská komise přislíbila českým zemědělcům, jejichž úrodu poničily mrazy, kompenzace ve výši 380 milionů korun. Česko přitom od Bruselu chtělo více než dvě a půl miliardy. Pomoc může stát navýšit z vlastního rozpočtu, ministerstvo zemědělství hodlá přispět sta miliony, o další sumě chce jednat s resortem financí, řekl v Událostech, komentářích ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Členka sněmovního zemědělského výboru Margita Balaštíková (ANO) se obává, že peníze nebudou stačit.

Podle Výborného je rozhodnutí Evropské komise o dotaci pro české zemědělce dobrou zprávou. Při podávání žádosti o dotaci od EU se ministerstvo zemědělství drželo prvotních odhadů škod. „Zahrnuli jsme do toho všechny sektory,“ vysvětlil ministr s tím, že do škod byly zahrnuty i ovocné a lesní školky a části vinohradů.

Uvedl, že bylo dopředu jasné, že není reálné, aby Česko dostalo celou třetinu Zemědělské krizové rezervy, kterou má EU k dispozici. Ministr informoval, že čtrnáct dní po destruktivních mrazech jednal s eurokomisařem pro zemědělství Januszem Wojciechowským. Už tehdy ho prý požádal o podporu při jednání Evropské komise. „Jsem rád, že to mělo úspěch, a je to dobrá zpráva,“ věří ministr.

„V tuto chvíli mohu říci, že z národního rozpočtu navýšíme částku určenou na kompenzace o sto milionů korun,“ avizoval ministr s tím, že z poloviny se podílí ministerstvo financí. Zdůraznil, že kompenzace není plošnou záležitostí.

Pravidla jsou stejná jako za vlády ANO, reagoval na Balaštíkovou Výborný

Podle Balaštíkové je každá zpráva o navýšení kompenzací dobrou zprávou. Sdělila ale, že například Polsko kompenzace navýší více. Domnívá se, že jiné resorty si umí na ministerstvu financí vybojovat více peněz, vyzvala proto Výborného, aby uvolnil více prostředků.

Poslankyně se obává, aby zemědělci, kterým kompenzace nebudou stačit, nezvolili jiné povolání a od sektoru se neodklonili. „Musíme si uvědomit, že plochy sadů nám klesají,“ varovala členka zemědělského výboru. Výkupní ceny jsou podle ní špatné a mrazy situaci ještě zhoršily.

Ministr avizoval, že dlouhodobější podpora „má být, je a bude i nadále“. Podpora, jakou ovocnáři od současné administrativy dostali, je podle ministra rekordní. Informoval, že resort zřizuje i jiné dotační programy bez ohledu na mrazy, například na restrukturalizaci sadů.

Balaštíková by si představovala podporu zemědělců „trochu jinak“. EU podle ní neurčila, že nepojištění zemědělci by měli dostat pouze poloviční podporu. Na to ministr reagoval, že pravidla jsou stejná jako za vlády ANO. Motivace zemědělců k pojišťování úrody je podle něj správným krokem.