Vláda umožní obcím stavět sociální byty za dotace. Letos na ně dá miliardu

Události: Nová pravidla pro sociální byty (zdroj: ČT24)

Obce budou moci za dotace a úvěry od státu budovat sociální byty. Návrh nařízení s pravidly pro získání peněz na pořízení bytů schválila vláda, informovalo v tiskové zprávě ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Výzvu k podávání žádostí o podporu zveřejní hned poté, co předpis začne platit. Účinný má být od 30. dubna. Letos kabinet počítá s rozdělením jedné miliardy korun v rámci programu Výstavba ze Státního fondu rozvoje bydlení. Ten má nahradit původně plánovaný zákon o sociálním bydlení.

Dotace mají sloužit na pořízení sociálních bytů s nízkým nájemným pro domácnosti, jimž s příspěvkem na bydlení po odečtení normativních bytových nákladů nezbývá ani 1,6násobek životního minima a jsou bez šancí na běžné bydlení. Úvěry by měly být na dostupné byty za obvyklé nájemné pro středně příjmové domácnosti. Radnice je mohou nabídnout také potřebným profesím, a to třeba lékařům, učitelům či policistům.

„Smyslem financování přes Státní fond rozvoje bydlení je možnost kombinace dotace a výhodného úvěru a nemusí se jednat ani o výstavbu na zelené louce, ale možný je i nákup jednotlivých bytů,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Pro letošní rok vláda připravila pro program jednu miliardu korun, z toho na sociální byty 650 milionů korun a na úvěry 350 milionů korun. „V následujících letech chceme pro každý rok vyjednat tři miliardy korun, z toho dvě miliardy na dotace a jednu miliardu na zvýhodněné úvěry,“ uvedla Dostálová.

V dalších letech by se podle MMR mohly ročně v obcích postavit až dva tisíce sociálních a dostupných bytů. „Státní fond rozvoje bydlení zveřejní výzvu pro příjem žádostí co nejdříve, tedy ihned po nabytí účinnosti nařízení vlády,“ uvedlo ministerstvo.

Desítky tisíc potřebných

V případě sociálních bytů kabinet počítá s dotací až do 100 procent uznatelných nákladů. V případě dostupných bytů pro středně příjmové a jiné žadatele program umožní kombinaci s nízkoúročeným úvěrem z fondu bydlení, s komerčním úvěrem nebo vlastními penězi obce.

Vzniknout by měly byty o velikosti 23 až 120 metrů čtverečních, a to v sociálním, dostupném či smíšeném domě. V sociálním domě, kde by byl také domovník či sociální pracovník, by mohlo být nejvýš 12 sociálních bytů s koupelnou s umyvadlem a vanou či sprchou, toaletou a kuchyní s linkou s vařičem a troubou.

Sociální byt by podle podkladů k nařízení potřebovalo 62 až 65 tisíc domácností v takzvaném tržním selhání. Na běžném trhu se jim kvůli nízkému příjmu a dalším znevýhodněním nedaří přiměřené bydlení najít. Podle analýzy Platformy pro sociální bydlení loni bylo ve vážné bytové nouzi 54 tisíc domácností. 

Místo slibu z programu

Babišova vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů slíbila v programovém prohlášení zákon o sociálním bydlení, upřednostnila ale dotační a úvěrový program. Někteří starostové jeho nastavení už dřív kritizovali. Podle nich je pro malé obce nevýhodný a využívat ho nebudou. Podle odborníků na sociální problematiku dotace k vyřešení bytové nouze nestačí. Volají po přijetí zákona o bydlení.

„Program Výstavba svými parametry z velké části nahrazuje původně zamýšlený zákon o sociálním bydlení. MMR aktuálně připravuje základní teze pro státní Koncepci bydlení po roce 2020, ze které vzejde případná potřeba dalších legislativních norem pro řešení dostupnosti bydlení v České republice,“ uvedlo ministerstvo.