Vláda přijala definici anticikanismu

Události: Vláda přijala definici anticikanismu (zdroj: ČT24)

Vláda přijala definici anticikanismu. Ta vychází ze stejných principů jako třeba antisemitismus. Konkrétně jde například o devalvování romské kultury nebo o projevy nenávisti vůči této menšině. I když se nejedná o právně vymahatelnou definici, kabinet se jí chce vymezit proti rasistickému chování. Podle vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fukové to naznačuje, že diskriminace není v Česku vítána, jak řekla na tiskové konferenci po zasedání kabinetu.

„Je to závazek, který je jasně definovaný v té strategii, současně je to gesto a symbol a zpráva do romské komunity, že se s Romy počítá v České republice,“ uvedla Fuková.

Podle vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové jde o správný krok, jak odmítnout jakékoli předsudečné a stereotypní chování proti romské menšině v Česku.

Definice, kterou už dříve přijal senátní výbor pro lidská práva a tři sněmovní podvýbory, specifikuje diskriminační jednání, vyjadřování či přístup jednotlivců i institucí k Romům. „Týká se to všech sociálních vrstev Romů, týká se to vlastně i mě. Mě běžně kontrolují v obchodech, jestli náhodou nekradu,“ ujasnila Fuková.

Sociální vyloučení

Podle ní má jen kvůli svému původu řada Romů potíže sehnat bydlení, práci a vzdělání. V Česku je stále více než dvě stě segregovaných škol. „Romové a Romky jsou jednou ze skupin, která je silně zasažena například sociálním vyloučením, kterým se musíme v České republice zabývat,“ poznamenal vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

„Když se podíváme třeba na Ostravu, tak tam vidíme hodně rodin, které se snaží. Ale často je majoritní školy odmítají, což je velká systémová chyba,“ sdělil analytik PAQ Research Karel Gargulák.

„My jsme vypracovali i plán, kdy budeme objíždět, a už nyní objíždíme ty největší zřizovatele, které tyto školy mají a probíráme s nimi, jak tuto situaci řešit,“ okomentoval ředitel odboru řízení a podpory regionálního školství ministerstva školství Jan Mušuta. Zásadní je podle ministerstva i práce s rodiči.

Definici anticikanismu jako formy rasismu vůči Romům ustavila v roce 2020 Mezinárodní aliance pro připomínání holocaustu (IHRA). Vyzvala Česko jako svého člena k přijetí a využívání v praxi. Formulace není právně závazná.

„Hlavním cílem je definovat a nastavit, že není možné a není správné projevovat vůči někomu nenávist a předsudky nebo diskriminaci z důvodu toho, že je příslušník nějaké etnické menšiny, a současně používat slovo ‚cikán' jako nadávku,“ řekla už dříve poslankyně Eva Decroix (ODS). „Neříkáme, že Romové se nemohou označovat jako cikáni, ale snažíme se předcházet tomu, aby toto slovo bylo zneužíváno jako nadávka,“ doplnila.