Ve firmách nad padesát zaměstnanců začíná povinné testování

Události: Začalo povinné testování ve středně velkých firmách (zdroj: ČT24)

Podniky s 50 až 249 zaměstnanci od pátku začínají testovat, u všech pracovníků musí mít testy hotové nejpozději do patnáctého března. Zaměstnance, který prověření na covid odmítne, nesmí zaměstnavatel pustit na pracoviště. Firmy s více než dvěma sty padesáti zaměstnanci mají tuto povinnost už od středy. Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) je však znepokojena stoupající cenou testů k samotestování a vyzývá vládu, aby na to reagovala.

Firmy by při testování pracovníků na koronavirus měly podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) co nejvíce využívat samotestování nebo závodní lékaře a společnosti najaté k pracovně-lékařským službám. Stávající síť odběrových center není možné rozšířit, neboť jsou často postaveny na spolupráci armády a zdravotníků v nemocnicích, které jsou přetíženy a navíc zapojeny do očkování, dodal Blatný.

„Je cílem, aby lékař přišel do firmy, nikoli aby se posílali zaměstnanci do odběrových center, která jsou k dispozici pro veřejnost,“ řekl Blatný. Resort zdravotnictví také uděluje výjimky dodavatelům samotestů, od kterých tuzemské podniky mohou testy nakupovat. Ministerstvo zdravotnictví seznam průběžně doplňuje, aktuálně čítá zhruba 70 firem, v pondělí jich bylo asi 20.  

V případě antigenního testování provedeného závodním nebo externím lékařem, případně mobilními zdravotními týmy, je testování plně hrazeno ze zdravotního pojištění. Povolené je také samotestování prostřednictvím schválených sad, kdy stát přispívá přes úlevy na zdravotním pojištění 60 korun na test.

Firmy budou moci příspěvek na testy nově uplatňovat také na agenturní pracovníky, případně živnostníky, kteří v podniku vykonávají činnost. Po pátečním jednání vlády to řekl ministr průmyslu a obchodu a současně ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). „Všichni lidé, kteří se budou pohybovat v podniku, ať to jsou zaměstnanci na plný pracovní úvazek, na částečný pracovní úvazek, dohodu o provedení práce nebo pracovní činnosti, ať to jsou pracovníci agentur práce, nebo to jsou živnostníci, musí mít negativní test,“ upřesnil.

Povinné prověřování na covid u zaměstnanců je vyžadováno jednou týdně. Odečty ze zdravotního pojištění na samotesty platí i pro živnostníky.

Testování zaměstnanců
Zdroj: ČT24

Testováni musejí být všichni zaměstnanci, kteří docházejí do podniku, i za situace, kdy má firma pracovníky rozprostřené ve více pobočkách po republice. Testy platí i pro pracovníky na dohodu o provedení práce nebo pracovní činnosti. 

Povinné testování bude od 10. března nově platit i pro veřejný sektor, a to pro úřady s padesáti a více pracovníky, informoval Havlíček po pátečním jednání vlády. Zaměstnanci bez testu nebudou od 17. března vpuštěni na pracoviště. Na testování ve státní správě bude použita část testů původně nakoupených pro školy. 

Opatření není naopak závazné pro lidi pracující z domova nebo ty, kteří v posledních třech měsících nemoc covid-19 prodělali. Nemusejí se mu podrobit ani lidé, kteří mají potvrzení o očkování nebo v posledních pěti dnech absolvovali PCR nebo antigenní test a mají o tom doklad, řekl Blatný.

Cena samotestování roste

Ministr průmyslu a obchodu Havlíček před zahájením povinného testování minulý týden uvedl, že ceny testů se pohybují většinou od 60 do 150 korun. V úterý v České televizi připustil, že s rostoucí poptávkou cena stoupla podle něj zhruba o třicet procent. Nedoporučoval firmám nakupovat testy na několik měsíců předem, ale zásobit se jen na týden či 14 dní, poté podle něj cena klesne, řekl. Navíc samotesty považuje jen za doplňkovou metodu, přednost by podle něj mělo mít antigenní testování prováděné lékaři.

„Z komunikace s našimi členy, kteří spadají do kategorie mezi 50 až 250 zaměstnanců víme, že naprostá většina přistupuje k testování pozitivně. V rámci komunikace s ministerstvem průmyslu a obchodu to byla právě Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, která se dožadovala rozšíření a aktualizace listiny distributorů testů s povolenou výjimkou,“ uvedl předseda představenstva asociace Karel Dobeš.

Přestože na pátek připadá oficiální začátek povinného testování pro střední firmy neznamená to podle Dobeše, že všechny podniky s ním hned začnou. Skutečná data o průběhu testování a dostupnosti testů by tak mohla asociace mít v polovině příštího týdne.

Podniky, aby získaly státní příspěvek, mohou vybírat jen z testů na seznamu ministerstva zdravotnictví. Z uvedených distributorů mají ceny testů na webu ale dostupné jen někteří. Například firma SAL sale testy nabízí při odběru do tisíce kusů za 159 korun, od tisíce kusů za 120 korun. Společnost Asco-Med avizuje test za 103 korun, prodává je v balení po sto kusech a minimální objednávka je pět set kusů. 

Problém je včasná distribuce, míní viceprezident Svazu průmyslu

Ačkoliv testů je na trhu dostatek, zaměstnavatelé vidí určité problémy s jejich včasnou distribucí. Podle dosavadních zkušeností členských firem se dodací lhůta v průměru pohybuje mezi pěti a deseti dny, řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj.

Některé firmy proto podle něj nespoléhají jen na nákup samotestů, ale zajišťují také od externích dodavatelů mobilní jednotky pro testování zaměstnanců, aby zvládly všechny otestovat ve stanoveném termínu. „Právě proto apelujeme na stát, aby pro testování v podnicích schválil konkrétní testy, nikoliv distributory, od kterých si je podniky musí nakupovat,“ uvedl.

Za porušení povinnosti hrozí sankce

Společnosti nad 250 zaměstnanců s testováním pracovníků začaly ve středu, dokončit ho musejí do 12. března. Podle Havlíčka se u velkých podniků podařilo testování zahájit dobře, bez větších problémů. Díky novému opatření bude deset tisíc podniků každý týden testovat dva až dva a půl milionu pracovníků, řekl ministr ve středu.

Kontrolu dodržování povinného testování bude mít na starosti několik stovek hygieniků. Firmám i zaměstnancům v případě porušení budou hrozit finanční sankce. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) se budou postihy řídit takzvaným pandemickým zákonem. Firmě tak bude moci být i opakovaně udělena pokuta až pět set tisíc korun, zaměstnanci až padesát tisíc korun.