V pondělí přibylo 206 nakažených. Hasiči začínají rozvážet testy do škol

Testy v pondělí odhalily v Česku 206 případů koronaviru, podobně jako před týdnem. Reprodukční číslo zůstává třetí den po sobě těsně pod hodnotou jedna, což znamená zpomalování epidemie.  V nemocnicích je aktuálně s covidem hospitalizováno 58 lidí. Hasiči začínají rozvážet antigenní testy pro testování školáků.

On-line přenos

Koronavirus – srpen

  • 22:48

    Čína chce letos poskytnout světu dvě miliardy dávek vakcín proti covidu-19, 100 milionů rozvojovým zemím, řekl prezident Si Ťin-pching na půdě OSN.

  • 18:03

    Kuba obnoví prezenční výuku na školách, až naočkuje proti covidu-19 studenty a školáky. Uvedla to dnes ministryně zdravotnictví Ena Elsa Velázquezová. 

  • 17:21
    Česko

    Liberecká střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická se jako jediná škola v Libereckém kraji zapojí do testování kombinované prezenční a on-line výuky v Česku. Zúčastní se projektu ministerstva školství, který má ověřit, zda by se žáci a studenti mohli běžně učit střídavě ve škole a on-line z domova.

Reprodukční číslo, které ukazuje, kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný člověk, zůstává na hodnotě 0,96. Do víkendu se pohybovalo dva týdny nad hodnotou jedna, což značí zrychlování epidemie, od soboty zůstává pod touto hranicí. 

Stagnuje i takzvané incidenční číslo, které udává týdenní počet nově nakažených v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Čtvrtý den v řadě je v republikovém průměru na hodnotě 12. Nejméně se epidemie nyní šíří v Královéhradeckém kraji s týdenní incidencí zhruba pět, nejvíce naopak v Praze s 27 nakaženými na sto tisíc lidí za posledních sedm dní. 

Minulý týden laboratoře zjistily v pracovní den v průměru 211 nakažených, prakticky stejně jako předchozí týden od 9. srpna.

První pracovní den tohoto týdne se proti koronaviru očkovalo bezmála 45 100 lidí, zhruba o 3500 víc než minulé pondělí. Od začátku vakcinace loni v prosinci zdravotníci tak podali víc než 11,2 milionu dávek, dokončené očkování má přes 5,5 milionu lidí. Cílem je dosáhnout proočkovanosti minimálně ve výši 70 procent. Vakcinace je nyní možná od 12 let. 

S covidem bylo v nemocnicích v pondělí 58 lidí, podobně jako o víkendu, o týden dříve vyžadovalo nemocniční péči 65 pacientů. Ve vážném stavu je nyní deset hospitalizovaných.

Testů na koronavirus laboratoře v pondělí provedly zhruba 28 600 přesnější metodou PCR a přes 57 700 bylo testů antigenních, méně než předchozí týden. Preventivní testy na covid budou od září i nadále zdarma pro všechny. Vláda původně plánovala po prázdninách zpoplatnit testy pro lidi nad 18 let, rozhodnutí ale v pondělí změnila kvůli nepříznivému vývoji epidemie v některých evropských zemích.

Odborníci očekávají, že s nadcházejícím návratem lidí do zaměstnání a dětí do škol začne epidemie covidu sílit. Vývoj by ale neměl být tak dramatický jako loni. I při vysoce rizikovém scénáři vývoje by v nemocnicích mohlo být v druhé polovině září kvůli covidu kolem pěti set lidí, z toho necelá stovka na jednotkách intenzivní péče, uvedl v pondělí ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Letos v březnu, v době nejsilnější vlny epidemie, bylo v nemocnicích přes devět tisíc lidí. Rizikem pro podzim je podle Duška asi 440 tisíc lidí nad 60 let, kteří nejsou očkováni ani neprodělali onemocnění, a nedostatečná proočkovanost mladší populace.

Epidemie v poslední době stagnuje, nákazy se šíří hlavně mezi mladými lidmi od 16 do 30 let. Tři čtvrtiny nových případů se týkají lidí, kteří nejsou očkovaní, a denní přírůstky ve zranitelné populaci jsou v jednotkách případů.

Podle informací Státního zdravotního ústavu (SZÚ) v populaci 16 až 29 let, která se může v Česku očkovat od 4. června, má aspoň jednu dávku zhruba 48 procent a devět procent je chráněno imunitou z prodělané nemoci. Mezi dětmi ve věku 12 až 15 let, pro které je dostupná vakcína od začátku července, je týden před začátkem školního roku proti covidu očkovaná alespoň jednou dávkou zhruba čtvrtina z nich.

Miliarda navíc pro zdravotnictví

Rozpočet ministerstva zdravotnictví by měl příští rok dosáhnout téměř 24 miliard korun, což je zhruba o miliardu korun více než v návrhu rozpočtu, který vláda schválila v červnu. Novinářům to po jednání s ministryní financí Alenou Schillerovou řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (oba za ANO). Peníze navíc by měly být mimo jiné na financování center duševního zdraví, zvýšení platů lékařů na hygienických stanicích a ve Státním zdravotním ústavu. Část peněz půjde také na nákup vakcín proti covidu-19.

V návrhu rozpočtu na rok 2022, který vláda schválila před prázdninami, se počítalo pro ministerstvo zdravotnictví s částkou 22,7 miliardy korun, meziročně asi o 4,7 miliardy korun více.

Další zhruba miliardové navýšení potvrdila po jednání také Schillerová. Uvedla, že prostředky zajistí například financování Chytré karantény a sto milionů korun bude určeno také na nová lůžka dětské psychiatrie.

Ministryně doplnila, že peníze na lůžka poskytne ještě z letošního rozpočtu v rámci úspor na státním dluhu a bude na ministerstvu zdravotnictví, zda je investuje letos, nebo v příštím roce.

Opakované infekce covidem přibývají jen mírně

Hygienici kvůli nakažlivější variantě koronaviru delta, která podle dat SZÚ v Česku v posledních týdnech dominuje, už také zpřísnili parametry rizikového kontaktu. Při trasování nakažených za něj považují i takový kontakt, který byl kratší než patnáct minut a na větší vzdálenost než dva metry. Už také úplně neberou v potaz, zda měli lidé respirátor, uvedl Český rozhlas Radiožurnál (ČRo). 

Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové se při trasování zvažuje, že delta se snáze šíří vzduchem. „Kontakty jsou vyhodnocovány trošku přísněji. Pokud je kontakt v uzavřené místnosti, tak už opravdu se neptáme, jestli to byl metr a půl, dva metry, a samozřejmě dáváme čtrnáctidenní karanténu,“ uvedla. Karanténa, která se ale netýká očkovaných, pak musí být ukončena negativním testem PCR. 

Opakované infekce covidem přibývají v Česku zatím jen mírně, znovu se nakazilo koronavirem a mělo příznaky onemocnění celkem 2089 lidí. Od poslední zprávy zveřejněné zhruba před měsícem jejich počet vzrostl zhruba o šest desítek, informoval SZÚ.

Opakovaná nákaza, kdy lidé měli v obou případech příznaky nemoci, se za celou dobu epidemie prokázala u 1268 žen a 821 mužů. Podle SZÚ všechny uvedené případy dohromady představují méně než půl procenta ze všech pacientů v riziku. Za ty se považují lidé, u kterých od první nemoci uplynulo více než 60 dní.

Reinfekce se týkají lidí všech věkových kategorií, medián věku je 40 let. „Medián intervalu mezi první a druhou epizodou onemocnění u hlášených případů byl 133 dní,“ uvedl vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Jan Kynčl.

Do obcí míří testy pro školy

Do obcí s rozšířenou působností začínají hasiči v úterý rozvážet 4,2 milionu antigenních testů pro školy. Tři vlny testování je čekají 1., 6. a 9. září, u prvňáčků pak proběhne místo prvního dne až 2. září.

Školy mohou využít také přesnější PCR testy, ty si ale musí zajistit samy a za jeden pak zpětně dostanou dvě stě korun. Pokud však využijí tuto metodu, budou moci na začátku září testovat jen jednou týdně. Děti také mohou využít některé oficiální testovací místo a poté doložit škole potvrzení.

Antigenní testy nakoupila Správa státních hmotných rezerv na základě výběrového řízení. Dodá je společnost Batist Medical. K PCR testování se přihlásilo zhruba dvě stě školských zařízení, tedy asi 3,6 procenta ze všech základních a středních škol v Česku.