V jižních Čechách zemřelo dítě na chřipku, v kraji je epidemie

V Jihočeském kraji je 1785 lidí ze 100 tisíc nemocných chřipkou nebo jiným akutním respiračním onemocněním. Region tak podle hygieniků překročil hranici chřipkové epidemie. V celorepublikovém měřítku ještě není nemocných tolik, aby bylo nutné vyhlásit epidemii – na 100 tisíc obyvatel onemocnělo respiračním onemocněním 1452 lidí. V jižních Čechách ale zaznamenali i jedno úmrtí na chřipku – zemřelo malé dítě.

Chřipkou i dalšími respiračními onemocněními prozatím ochořely především děti. V jižních Čechách je nemocných 5231 dětí do pěti let ze 100 tisíc. Jedno z nich nemoc nepřežilo. „Těžkému průběhu chřipky podlehlo dítě ve věkové kategorii nula až pět roků. Více ale nebudeme k případu říkat,“ uvedla Hana Bendíková z českobudějovické krajské hygienické stanice.

Při započítání všech věkových kategorií je Jihočeský kraj první, kde hygienici hovoří o chřipkové epidemii. Její hranice není zcela pevně stanovena, pohybuje se nad 1500 nemocnými na 100 tisíc obyvatel. V jižních Čechách je nyní 1785 nemocných ze 100 tisíc lidí, je to o 36,5 procenta více než před týdnem. Z tamních okresů je nejhůře v tom krumlovském, kde je nemocných 2628 ze 100 tisíc obyvatel.

Na epidemii zareagovaly nemocnice v Českém Krumlově a Prachaticích – prachatická již zakázala návštěvy, českokrumlovská nebude návštěvníky vpouštět od pondělí. Návštěvy rovněž nesmí do domova se zvláštním režimem v Rakvicích na Písecku.

Hranici epidemie se blíží i další kraje

Další kraje vesměs ještě hranice epidemie nedosáhly – přesná hranice není stanovena, ale hygienici o epidemii chřipky obvykle hovoří, když relativní nemocnost přesáhne 1600 až 1800 ze 100 tisíc obyvatel. Mnoho regionů se této hranici blíží stejně jako celá republika, kde se zvýšil počet nemocných za týden o 30 procent.

„V současné situaci v Česku evidujeme 1452 nemocných na 100 tisíc obyvatel. To znamená, že chřipková aktivita od počátku roku neustále stoupá,“ sdělila České televizi Klára Labská ze Státního zdravotního ústavu.

Na samém hranici epidemie již je Moravskoslezský kraj s 1663 nemocnými na 100 tisíc obyvatel. V karvinském okrese je nemocných dokonce 3603 ze 100 tisíc lidí. Podobně jako v jiných krajích jsou i v Moravskoslezském kraji nejvíce nemocné děti.

Nad 1600 nemocných na 100 tisíc obyvatel je i v Olomouckém kraji (konkrétně 1629). „Oficiálně však v těchto krajích epidemie ještě vyhlášena nebyla. Může se tak stát příští týden,“ poznamenala Klára Labská.

Ve Středočeském kraji činí nemocnost 1444 onemocnění na 100 tisíc obyvatel, nejhůře je na Příbramsku. „Pravou“ chřipku má asi desetina celkového počtu nemocných. Ve srovnání s předchozím týdnem nemocných v kraji výrazně přibylo – případů je o 204 procent více. V regionu již také platí první zákaz návštěv, vyhlásila jej čáslavská nemocnice.

I ve středních Čechách začala chřipková sezona tragicky, jeden člověk, který onemocněl chřipkou, zemřel však již v minulém týdnu.

Velmi podobná jako ve středních Čechách je aktivita chřipky i v Libereckém kraji. Prozatím je nemocných 1426 ze 100 tisíc lidí. Podle mluvčí krajské hygienické stanice Moniky Balašové odpovídá nemocnost ročnímu období. „Rovněž tak výskyt chřipkového viru v tomto období není neočekávaný,“ dodala.

O trochu nižší je relativní nemocnost v sousedním Královéhradeckém kraji – ochořelo 1310 ze 100 tisíc obyvatel. Ovšem i zde již zaznamenali hygienici od začátku sezony jedno úmrtí. Již dva lidé kvůli chřipce zemřeli v této sezoně v Praze. Jeden člověk zemřel podle hygieniků v posledním týdnu. V metropoli je nyní 1300 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Ve Zlínském kraji onemocnělo prozatím 1389 ze 100 tisíc obyvatel. Nárůst je 25procentní a hygienici předpokládají, že příští týden by nemocnost akutními respiračními nákazami mohla dosáhnout epidemického prahu. „Nicméně důležitá je dynamika vzestupu onemocnění. Dle této dynamiky budou doporučena protiepidemická opatření,“ uvedla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Jana Hošková.

Hygienici z Karlovarského kraje vypočetli nemocnost na 1338 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Chřipkou v Česku každoročně onemocní statisíce lidí a v souvislosti s ní doktoři registrují průměrně dva tisíce úmrtí. Nejvyšší výskyt je u školáků a dospívajících, obětmi chřipky bývají nejčastěji senioři. Proti chřipce se lze očkovat, ale na prahu začínající epidemie je už pozdě. Ideálním termínem je říjen a listopad.