V Česku bylo místy 24 stupňů. Nové teplotní rekordy má třetina stanic

Sobota byla stejně jako pátek v Česku nadprůměrně teplá, nové rekordy má třetina ze 160 stanic, kde se měří aspoň třicet let. Nejtepleji bylo ještě v noci v Karviné, kde teploměr ukázal 24,3 stupně Celsia. Odpoledne bylo 24 stupňů v Opavě a Pohořelicích na Brněnsku. Teplotní rekord velmi pravděpodobně padl v pražském Klementinu, kde se údaje zaznamenávají od roku 1775. Dosavadní maxima, která se v sobotu přepisovala, byla často z roku 2019, řekla Jana Hujslová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„Na některých stanicích bylo večer a v noci tepleji než přes den,“ upozornila Hujslová. Počasí zejména na Moravě a ve Slezsku totiž v noci bylo pod vlivem teplého jižního větru a jen těsně nenastala tropická noc, během níž teplota neklesne pod dvacet stupňů Celsia.

Teploty pro konkrétní datum se přitom nyní zaznamenávají mezi 22:00 předchozího dne a 22:00 daného dne. Na některých místech tak teplotní rekordy pro 21. říjen pocházejí z noci, třeba v Mošnově na Novojičínsku a Lednici na Břeclavsku, kde bylo v noci 24,1 stupně Celsia, ale v sobotu odpoledne už se zde teploty tak vysoko nevyšplhaly. Podobně v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku bylo v noci 24 stupňů, odpoledne už jen 23,8 stupně. Noční teplota v Karviné rekord z roku 2019 nepřepsala.

V sobotu odpoledne bylo maximem 24 stupňů Celsia v Opavě a Pohořelicích, teploty na obou místech přepsaly hodnoty z roku 2019. V Opavě tehdy bylo 23,9 stupně, v Pohořelicích 20,8 stupně. Na druhou polovinu října nezvykle vysokou teplotu v sobotu odpoledne meteorologové zaznamenali také v brněnských Tuřanech a Troubsku na Brněnsku, kde teploměr shodně ukázal 23,8 stupně. 

Příliv teplého vzduchu u konce?

Na rozdíl od pátku v sobotu nebyly podle Hujslové takové rozdíly mezi Čechami a Moravou se Slezskem. Ve východní části republiky se v sobotu sice teploty šplhaly výše, ale i například ve středních Čechách se dostaly ke 22 stupňům Celsia. V Klementinu v sobotu teplota zatím vystoupala na 20,9 stupně Celsia. Pro 21. říjen je zde přitom jako rekord zaznamenaných 20,5 stupně z roku 2008.

Za pátek meteorologové v Česku evidují teplotní rekordy na pětině míst ze 160 s třicetiletou řadou měření. Nejvýše podle podvečerních údajů teploměr vystoupal na 24,1 stupně Celsia ve stanici Byňov u Nových Hradů na Českobudějovicku. Vlivem vrcholícího přílivu teplého vzduchu ale teplotu 24 stupňů a více nakonec v noci naměřilo osm stanic.

V neděli se má ochladit, teploty by neměly přesáhnout sedmnáct stupňů Celsia. Už v noci přijdou podle předpovědi od západu přeháňky nebo déšť, ojediněle se mohou objevit bouřky.