Už čtvrt roku nebyly ve sněmovně interpelace. Opozice z toho viní koalici a naopak

Události: Interpelace dlouho nebyly (zdroj: ČT24)

Víc než čtvrt roku bez ústních interpelací ve sněmovně. Pravidelné dotazy na členy vlády, které jsou obvykle součástí řádné schůze, se naposledy uskutečnily koncem října. Opozice z toho viní koalici, ta zase opozici. Nejbližší řádná schůze, na které by interpelace mohly být, se chystá na konec února.

Dvě minuty na přednesení dotazu, pět na jeho zodpovězení. Následně ještě možnost obojí doplnit. Tak vypadají čtvrteční interpelace na členy vlády. Poslední se ale odehrály 26. října. S účastí premiéra dokonce naposledy dvanáctého kvůli unijnímu summitu v Bruselu. Na čtvrtek mnohdy místo nich připadají mimořádné schůze opoziční i koaliční.

„Doháníme to, co nejde projednat během běžného jednání sněmovny. Hodiny a hodiny využívají opoziční poslanci a navrhují nové body, takže oni si ten čas na interpelace trochu ubírají sami,“ řekla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Opozice tvrdí, že nové body navrhuje právě proto, že se nemůže zeptat na interpelacích. „To je jediná šance, jak můžeme na půdě sněmovny upozornit, že existuje celá řada problémů, protože interpelace jako takové nefungují. Je to chyba v řízení schůze ze strany paní předsedkyně,“ poznamenala předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová (ANO).

Iniciované mimořádné schůze by podle opozice mohly připadat na jiné dny. Koalice poukazuje na dané lhůty a také na to, že řada zákonů čeká na projednání. „Pokud budou navrhovat další a další návrhy na mimořádné schůze, tak my určitě nebudeme rušit další jednací dny, abychom zastavovali projednávání vládních zákonů,“ řekl předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek (Piráti). „Zvlášť v době, kdy interpelace nebyly čtvrt roku, by mohla tu mimořádnou schůzi dát na jiný den, máme tady i výborové týdny,“ řekl předseda poslaneckého klubu Radim Fiala (SPD).

Prázdná koaliční i opoziční místa

Během interpelací je často v jednacím sále řada prázdných koaličních i opozičních míst. Řešilo se proto, jak zajistit vyšší účast i atraktivitu. Ve sněmovně se mluvilo o možné úpravě formy interpelací. Místo čtvrtečního odpoledne by se jim politici věnovali ráno. Odehrávaly by se od středy do pátku vždy na tři určené členy vlády.

V nejbližší době se ale zavedení do praxe nechystá. O tomto i možných jiných změnách má dál jednat skupina, která se věnuje jednacímu řádu.