Ústavní soud: Odškodnění obětí trestného činu se mělo řešit rovnou, v občanskoprávním řízení by se znovu setkaly s pachateli

Ústavní soud se zastal romských dětí, které napadl manželský pár v zámeckém parku v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku, a to ohledně odškodnění za nemajetkovou újmu. Na Ústavní soud se obrátili zmocněnci dětí poté, co obecné soudy přiznaly dětem pouze bolestné a s dalšími nároky je odkázaly na občanskoprávní řízení, což považují ústavní soudci za chybu.

Po rozhodnutí Ústavního soudu se případ lipnického napadení vrací zpět k olomouckému krajskému soudu, který byl odvolací instancí. Znovu bude muset rozhodnout v části, která se týkala odškodnění za nemajetkovou újmu. Krajský soud odkázal zmocněnce poškozených dětí s takovým požadavkem na občanskoprávní řízení.

Podle Ústavního soudu ale krajský soud nerozhodl správně. „Došlo k významnému porušení základních práv stěžovatelů jako poškozených adhezním výrokem napadeného rozhodnutí,“ uvedl soudce zpravodaj David Uhlíř.

Za problém ústavní soudci považují, že občanskoprávní řízení nenabízí takové záruky ochrany obětem trestných činů jako trestní řízení. „Na základě rozhodnutí krajského soudu by tak stěžovatelé zbytečně podruhé v civilním řízení čelili osobám, které byly pravomocně odsouzeny za trestný čin spáchaný proti nim, a to bez jakékoliv ochrany soukromí či jejich osobních údajů,“ upozornil Uhlíř.

Právní zástupkyně poškozených Klára Kalibová rozhodnutí Ústavního soud přivítala. „Je to velká satisfakce pro oběti předsudečné trestné činnosti, velká satisfakce pro konkrétní stěžovatele. Jen připomenu, že to byly malé děti zcela bezprecedentně napadené v rámci etnické pomsty,“ podotkla.

V případu šlo o incident z roku 2019. Podle verdiktu přerovského okresního soudu, který potvrdil i odvolací senát, manželský pár skupinu dětí v zámeckém parku nejprve rasisticky urážel, poté následovaly rány pěstmi do obličeje a facky. V několika případech údajně útočníci pěstmi srazili děti na zem a kopali do nich. Podle původních lékařských zpráv utrpěly děti podvrtnutí krční páteře i povrchová poranění, lehký otřes mozku a zhmožděniny.

Oba obžalovaní svou vinu po celou dobu popírali, výpovědi dětí označovali za nevěrohodné. Uváděli, že do parku přišli, aby s romskými dětmi naopak probrali slovní napadení své dcery. S obhajobou neuspěli, dostali podmíněné tresty – muž čtrnáctiměsíční s tříletým odkladem, žena dvanáctiměsíční s dvouletou zkušební dobou.

Případ policisté původně vyšetřovali jako přestupek proti občanskému soužití, později jej překvalifikovali na trestný čin pokus ublížení na zdraví a výtržnictví. Nakonec policie dvojici začala stíhat i kvůli rasovým pohnutkám. Incident vyvolal ve městě napětí, policie kvůli zklidnění situace spolupracovala s radnicí, specialistou na romskou problematiku a také s asistenty prevence kriminality.