Ubytování zdarma už v Česku budou mít jen nově příchozí uprchlíci z Ukrajiny

Události: Ukrajinští uprchlíci nově přišli o ubytování zdarma (zdroj: ČT24)

Pro uprchlíky z Ukrajiny v Česku přichází další omezení pomoci. Od neděle bydlení zdarma dostanou už jen ti nově příchozí – a to maximálně na devadesát dnů. Ostatní si budou muset ubytování hradit sami, a to včetně zranitelných skupin, jako jsou matky s dětmi, zdravotně postižení nebo senioři.

Na těžké časy se při procházce se synem snaží zapomenout Vita Sonová. Uprchlice z Ukrajiny s ním žila v nouzovém ubytování a za nocleh platila pouze za sebe. Příští měsíc již nebude mít kde bydlet. Návrat na Ukrajinu vylučuje. Její byt v Charkově byl poničen při dalším z mnoha ruských útoků.

„Od září už za každého zaplatíme osm tisíc korun. Dávka dnes činí 11 420 korun. Už teď je to těžké, nemáme dost peněz na jídlo,“ popisuje špatnou finanční situaci žena, která kvůli pracovnímu úrazu nyní nemá možnost vydělávat. Vláda v srpnu pomoc pro uprchlíky zvýšila, přesto dávky na pokrytí životních nákladů této rodině nestačí.

V nouzovém ubytování žije v Česku jedenáct a půl tisíce ukrajinských uprchlíků. Čtyři pětiny z nich patří mezi zranitelné a tito lidé tak měli dosud ubytování zdarma.

Možná je i jednorázová pomoc od EU

Podle vicepremiéra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je stát schopen řešit individuální případy institutem mimořádné okamžité pomoci. „Máme mechanismy, nástroje, jak pomoci,“ ujistil Jurečka.

Kvůli změnám uprchlíci v některých krajích dosáhnou také na jednorázovou pomoc z unijního programu. Tu už dostala Julija Andrejevá se třemi dětmi. Penzion tak mohla vyměnit za nájemní bydlení nedaleko Brna.

Podle vedoucího terénních programů Organizace pro pomoc uprchlíkům Matěje Šulce je možným řešením vpuštění uprchlíků do standardního českého sociálního systému, „ve kterém by ti nejzranitelnější měli nárok například na příspěvek na péči“. Pro pomoc nejvíce ohroženým tak vyhlásili sbírky. A na tuto podporu spoléhají i Sonovi.