Tropy v příštím týdnu vystřídá studená fronta

Jasné nebo polojasné počasí s tropickými teplotami zůstane v Česku do poloviny příštího týdne, místy se mohou objevit i silné bouřky. Teploty nad třicet stupňů Celsia ukončí zřejmě až studená fronta ve druhé polovině příštího týdne. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ten také vydal výstrahu před silnými bouřkami s přívalovými dešti, zasáhnout by v průběhu čtvrtečního odpoledne a večera měly východní polovinu Čech a západní část Moravy.

Teploty během čtvrtka mohou vystoupat na 32 stupňů Celsia. Původně ČHMÚ varoval před vysokými teplotami jen na jihu Moravy, kde podle meteorologů mohou teploty dosáhnout až 33 stupňů. Nyní platí ve čtvrtek i v pátek výstraha pro většinu země, vyjma hlavně horských oblastí v pohraničí, před teplotami nad 31 stupňů.

Od soboty do odvolání pak potrvá dál výstraha před vedry pro jižní Moravu. Lidé by podle ústavu měli omezit odpoledne tělesnou zátěž, dodržovat pitný režim a nenechávat děti či zvířata na přímém slunci, zvlášť v zaparkovaných autech.

Výstraha před bouřkami

Od čtvrtečních 12:00 do 21:00 je v platnosti rovněž výstraha před silnými bouřkami hlavně pro východní polovinu Čech a západní okraj Moravy. „Nejdříve by se měly (bouřky) vytvářet v horských oblastech a na Českomoravské vrchovině, později i v předhůří,“ oznámili meteorologové.

„Bouřky, které budou bez výraznějšího postupu, budou provázeny především přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny ojediněle kolem 40 milimetrů (40 litrů na metr čtvereční), výjimečně také menšími kroupami nebo nárazy větru až 70 kilometrů za hodinu. Bouřková činnost ustane během večerních hodin,“ doplnili.

Přívalový déšť může rozvodnit hlavně menší toky. ČHMÚ také varuje před zaplavením níže položených míst.

V dalších dnech meteorologové očekávají tropické třicítky, v pátek až 33 stupňů Celsia. V sobotu a neděli budou maxima kolem třiceti stupňů, na jižní Moravě nadále až 33 stupňů. Lidé musejí dál počítat i s lokálními bouřkami.

„V průběhu víkendu přejde přes naše území od severozápadu slabá studená fronta, která horka na většině území částečně zmírní,“ doplnili pracovníci ČHMÚ.

V pondělí přibude oblačnosti, teploty se ale budou opět dostávat až nad třicet stupňů Celsia, podobné by to mělo být i v následujících dnech. Ve čtvrtek se mírně ochladí, nejvyšší teploty by neměly přesáhnout 28 stupňů Celsia. „Příliv velmi teplého vzduchu tak u nás pravděpodobně ukončí až v druhé polovině příštího týdne další studená fronta od západu,“ uvedl ČHMÚ.

Studio 6: Předpověď počasí (zdroj: ČT24)