Tři kraje stále trápí smog. Ovzduší se navíc v dohledné době nezlepší

V Moravskoslezském kraji dál platí smogová situace. Nejhorší je stav na Třinecku, kde je vyhlášena přísnější regulace. Vybrané podniky tak musejí opět omezovat výrobu a meteorologové vyzývají, aby lidé nejezdili auty a využívali hromadnou dopravu. Zhoršené rozptylové podmínky jsou od pátku i v Olomouckém a Zlínském kraji.

Hodnoty průměrných denních koncentrací polétavého prachu PM10 v ovzduší v Moravskoslezském kraji dvojnásobně překračují povolené limity. Podle meteorologů navíc nic nenasvědčuje tomu, že by se čistota ovzduší měla v dohledné době zlepšit.

Nejhorší situace je na Třinecku, kde byla vyhlášena i regulace. Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu tam ráno dosahovaly na měřicí stanici Kanada 187 a na stanici Kosmos 195 mikrogramů na metr krychlový. To je téměř čtyřnásobek povoleného limitu, který činí 50 mikrogramů na metr krychlový. 

Od pátku je vyhlášena smogová situace i v Olomouckém a Zlínském kraji. Nejhůř je na tom Valašské Meziříčí, kde aktuálně koncentrace prachu v ovzduší téměř čtyřnásobně překračují povolený limit 50 mikrogramů. V ostatních částech zlínského regionu se už situace zlepšila.

V Olomouckém kraji je nejhorší ovzduší v Bělotíně a v Přerově, kde jsou denní hodnoty stále více než dvojnásobně překročeny. Téměř dvojnásobně překračují limit také v Prostějově. Povolenou hranici 50 mikrogramů překračují koncentrace prachu i v Jeseníku, kde je vzduch obvykle nejčistší v kraji.

Lidé by v těchto podmínkách měli omezit pobyt venku a zdržet se zvýšené fyzické zátěže. Doporučení platí zejména pro lidi s chronickými dýchacími potížemi nebo srdečním onemocněním, pro starší lidi a malé děti. Meteorologové rovněž doporučují, aby lidé co nejvíce omezili cestování auty a přednostně používali veřejnou dopravu.