„Tradičnější, než si myslíte.“ Začal festival Prague Pride

Studio 6: Začíná festival Prague Pride (zdroj: ČT24)

V prostorách Pride village na pražském Střeleckém ostrově začal 13. ročník Prague Pride, festivalu hrdosti leseb, gayů, bisexuálů, trans a queer lidí (LGBTQ+). Letošním tématem jsou tradice a jejich význam pro fungování společnosti s mottem Tradičnější, než si myslíte. Prague Pride do neděle 13. srpna na několika místech Prahy nabídne přibližně dvě stovky akcí. Chybět nebude průvod, který podle organizátorů v sobotu 12. srpna vyjde z Václavského náměstí na Letnou.

„Chápeme tradice jako něco, co je přirozené, jako něco, co lidé přirozeně a neustále znovu a znovu vytvářejí. S tím souvisí i ta druhá linka, na kterou se snažíme soustředit, a to je ta, že jak tradice stále vznikají, tak je také možné, že mohou zanikat,“ přiblížila téma ve vysílání ČT programová ředitelka festivalu Veronika Dočkalová. Dodala, že i Prague Pride už je tradicí. 

Dočkalová také míní, že na letošním ročníku festivalu bude rezonovat i téma manželství pro všechny, které nedávno poslanci poslali do druhého čtení. „Trochu nás mrzí, že ta slova tradice a tradiční se používají jako takoví zajatci v této debatě,“ uvedla.

Prague Pride
Zdroj: Č24

Ve sněmovně je před druhým čtením v současné době návrh na uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry, ale také ústavní zakotvení ochrany manželství jako svazku muže a ženy. Podle lidovecké novely zákona o registrovaném partnerství by stejnopohlavní partneři požívali prakticky stejná majetková a sociální práva jako manželé. Pro organizátory Prague Pride, stejně jako pro Piráty, STAN a politiky dalších stran je však přijatelná pouze novela o stejnopohlavním manželství. Lidovecká novela zatím v dolní komoře podporu nemá, protože opomíjí rodičovská práva.

Programová ředitelka festivalu si také myslí, že i v případě, že by sněmovna zákon o manželství pro stejnopohlavní páry schválila, mělo by smysl dále akci Prague Pride pořádat. „Manželství pro všechny není jediná nutná legislativní úprava, stále tu máme ještě jeden takový zákon, který je, řekla bych, ostuda na půdě Evropské unie, a to je nutnost kastrace trans lidí, aby mohli projít úřední změnou pohlaví,“ připomněla.

V případě, že by se podařilo schválit všechny zrovnoprávňující zákony, byl by Prague Pride podle Dočkalové už jen jakousi oslavou toho, že je možné žít spolu v jednom státě, a to spokojeně vedle sebe. 

Dvě stě akcí a sobotní průvod

Prague Pride od pondělí do neděle 13. srpna na několika místech Prahy nabídne téměř dvě stě akcí (program Prague Pride 2023 zde). Chybět nebude průvod, který podle organizátorů v sobotu 12. srpna vyjde z Václavského náměstí na Letnou. 

Pondělní program na Střeleckém ostrově, kam přišlo několik stovek lidí, otevřela česká dýdžejka a promotérka Henriette, kterou doprovodil dýdžej Vilém. Dál program s taneční hudbou avizoval argentinskou hudebnici Juanu Rozasovou, norského dýdžeje vystupujícího pod jménem iDJA a jako hlavní hvězdu večera irskou hudebnici Ailbhe Reddyovou.

Na zahájení festivalu promluvil ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). Ve svém projevu podpořil manželství pro všechny. „Naše společnost zatím nepřijala manželství pro všechny, přijaly ho západní země, ke kterým se chceme kulturně hlásit,“ uvedl Lipavský, který na akci dorazil v botách ozdobených duhovým symbolem.

Homosexualita byla v Československu do roku 1960 trestná. Historii queer komunity přibližuje výstava. „My tady máme příběhy z různých období, nejstarší je asi z roku 1902 a ty nejmladší jsou někdy z devadesátých let, takže za těch sto let se změnilo velmi mnoho,“ řekl historik umění a jednatel Centra queer paměti Ladislav Jackson. 

Další vystavené fotografie postav, kterým není vidět do tváře, zobrazují ukrajinské queer vojáky a vojačky. „Zatímco brání svoji zemi, tak jejich identita nemůže být viditelná, protože se setkávají s homofobií a diskriminací. Být LGBT+ na Ukrajině sebou nese větší rizika než zde,“ vysvětlila Dočkalová. 

Festivalové komunitní akce se odehrají na Střeleckém ostrově, mezigenerační program v sídle organizace Život 90 v ulici Karoliny Světlé, výstavy queer umělců budou v kavárně Langhans. Novinkou je Pride Café v kavárně Dorado Coffee na Betlémském náměstí, kam se soustředí program pro zahraniční účastníky. Poprvé se letos také uskuteční noční hudební produkce v zapomenutých podzemních prostorách v KKafe na Střeleckém ostrově.

Podpora magistrátu

Praha při příležitosti Prague Pride vyvěsila na budově Nové radnice na Mariánském náměstí a na Škodově paláci v Jungmannově ulici duhové vlajky. Metropole také akci jako každoročně finančně podpořila částkou 823 tisíc korun.

Festival Prague Pride s průvodem se konal poprvé v srpnu 2011. Tehdy vyvolal bouřlivé protesty konzervativců. V dalších letech protestní akce postupně slábly. 

Na případné incidenty na třináctém ročníku Prague Pride jsou pořadatelé festivalu připraveni. „Nikdy se nestalo nic zásadního. Nicméně máme výbornou spolupráci s protiextremistickým oddělením policie, za to jsme jim velice vděční. Bezpečí všech účastníků je zaručeno,“ uvedla Dočkalová.