Tisíce balení léků na covid dál leží ve skladech. Musíme za ně vrátit peníze, upozorňují nemocnice

Události: Zásoby protilátkových léků na covid (zdroj: ČT24)

V nemocničních skladech zůstávají tisíce balení protilátkových léků na covid. Od firmy Regeneron vláda nakoupila dvanáct tisíc dávek, jedna vyšla na zhruba 65 tisíc korun. Pro zdravotnická zařízení, která léky pořídila, je to i finanční problém. Také kvůli tomu, že na část léků jim pojišťovny poskytly zálohu, kterou musí na podzim vrátit.

Petr Gron dostal v březnu covid s lehkými příznaky a bezprostředně po pozitivním testu i protilátkovou infuzi, a to právě lék od firmy Regeneron. Ten má u rizikových pacientů předejít vážnému průběhu nemoci a hospitalizaci. „Všechno to probíhalo mírně a teploty jsem neměl,“ popsal pacient.

 V dalších měsících zájem o lék klesl. Třeba v pražském Motole je aktuálně nulový. Z šesti tisíc kusů jich ve skladě zbývá téměř polovina. Vynaložené finance by tu přitom mohly chybět třeba na investice. „Za 130 milionů máte pět nebo i víc CT, několik magnetických rezonancí. To už jsou skutečně peníze, které jsou vidět,“ upozornil ředitel nemocnice Miloslav Ludvík. 

Peníze dostanou, slíbil premiér

Nízký zájem a příliš velké zásoby ve skladu řeší také v druhé distribuční nemocnici v Brně. V srpnu podali protilátkový koktejl zatím jen dvěma pacientům. Od jara jich bylo celkem sto patnáct. Další nemocnice ve východní polovině Česka odebraly kolem tisícovky dávek.

„Ze strany státu byl organizován nákup a dodávka, tak bychom jistě přivítali nějakou diskusi na centrální úrovni, jakým způsobem využít ty počty dávek, které velmi pravděpodobně Česká republika nebude potřebovat,“ sdělil ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba.

„My nevíme, co se stane na podzim, ale zkrátka ta nemocnice dostane peníze, a to my musíme s ministerstvem zařídit,“ slíbil premiér Andrej Babiš (ANO).

Vedle klesajícího počtu nemocných stojí za nízkými čísly podle nemocnic i to, že praktici neposílali k léčbě tolik lidí, kolik se předpokládalo. Resort zdravotnictví chce i proto posílit informování o lécích.

„Co dělat, když jsem nakažen. Neříct si, ono to nějak dopadne, ale radši zkonzultovat svého lékaře, jestli nemám dostat lék, monoklonální protilátku, která u 70 procent lidí zabrání úplně rozvoji toho onemocnění,“ vysvětlila náměstkyně ministra pro zdravotní péči Martina Vašáková.

„Musí být také jednoduchá logistika, formulář. My musíme vědět, že jestliže mu ten lék pošleme, nabídneme mu ho, tak ho aspoň z 95 procent dostane,“ doplnil praktický lékař Cyril Mucha.

Na stejném principu funguje i lék bamlanivimab. Ve skladu Fakultní Thomayerovy nemocnice zbývá ještě zhruba třetina z tří tisíc dávek, které do Česka přišly.