Švejdar odvolá šéfa liberecké krajské policie Husáka kvůli účasti na večírku

Události: Ředitel policie v Libereckém kraji končí (zdroj: ČT24)

Policejní prezident Jan Švejdar odvolá k 1. únoru ředitele liberecké krajské policie Vladislava Husáka. Dohodli se na tom spolu při schůzce, na které řešili Husákovu účast na nepovoleném narozeninovém večírku. Oslavy podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy se účastnili i místopředseda Rady České televize Jiří Šlégr, expremiér Jiří Paroubek nebo předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička (za ANO). Ten v reakci rezignoval na mandát poslance.

Podle Švejdara se povede s Husákem kázeňské řízení. Liberecký krajský policejní ředitel dorazil do Prahy na jednání za policejním prezidentem asi čtvrt hodiny před úterní dvanáctou. V prohlášení pro média uvedl, že svou funkci nabídl sám.

„Dohodl jsem se se Švejdarem na tom, že mě odvolá z funkce ředitele Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Zároveň jsme se také shodli na tom, že do doby ukončení kázeňského řízení budu zařazen na pozici bez příplatku za vedení. Tyto kroky jsem zvolil především proto, aby nebyla poškozena dobrá pověst policejního sboru a naše dlouhodobá úspěšná práce v našem kraji,“ uvedl Husák.

Policejní prezident uvedl, že žádosti Husáka vyhověl. „Po dnešním jednání s plk. Husákem jsem rozhodl, že ho k 1. 2. 2021 odvolám z pozice krajského policejního ředitele a do doby ukončení kázeňského řízení ustanovím na řadovou pozici bez příplatku za vedení. Plk. Husák mě požádal o možnost čerpání řádné dovolené, jíž jsem vyhověl,“ napsal Švejdar. Již dříve uvedl, že účast libereckého policejního ředitele na oslavě považuje za neomluvitelnou.

Ředitel Husák od pondělního večera nereagoval na dotazy novinářů. V prohlášení řekl, že v hotelu měl pracovní jednání.

Pro web PressPort Magazín Husák uvedl, že v hotelu měl domluvené setkání s Milanem Hniličkou a Jiřím Šlégrem o sportovní unii. Neupřesnil, o jaké šlo. „To, že se v místě koná ještě rodinné setkání pana Bendy, jsem zjistil až na místě. Po zmíněné schůzce jsem následoval oba další účastníky a panu Bendovi jsem velmi krátce formálně pogratuloval,“ uvedl Husák pro web. Nezdůvodnil, proč účastníky neupozornil, že oslava není za nynější situace legální, a proč nepožádal o její rozpuštění.

Husák v hotelu přespal, což nepovažuje za porušení nařízení, odvolal se právě na to, že měl pracovní setkání. To, že zůstal v hotelu, zdůvodnil večerní hodinou, povětrnostními podmínkami a únavou.

Husákovo vyjádření se pokoušela získat i Česká televize, jejíž reportéři spolu s CNN Prima News na něj čekali před domem. Husák ale jen řekl, že vyjádření dal písemně a věcí se zabývá odbor vnitřní kontroly a že o záležitosti bude určitě mluvit s policejním prezidentem. Na dotaz, zda odstoupí, neodpověděl.

Sobotní oslava znamenala porušení několika vládních nařízení proti šíření koronaviru. K vyvození osobní odpovědnosti vyzval Husáka ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) i policejní prezident Jan Švejdar.

Hejtman kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) od Husáka očekává veřejnou omluvu, k odstoupení ho nevyzývá. „Pokládám ho za policejního ředitele s mimořádnými zkušenostmi a organizačními schopnostmi. O to víc mě jeho chyba mrzí a očekávám jeho veřejnou omluvu za toto selhání. Nehodlám se ale připojovat k mediálně vděčným výzvám k odstoupení. Důsledky ze svého pochybení může vyvodit pouze pan ředitel nebo policejní prezident jako jeho nadřízený v kázeňském řízení,“ uvedl Půta v písemném prohlášení.

Narozeninové oslavy podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy se účastnili i předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička (za ANO), místopředseda Rady České televize Jiří Šlégr nebo expremiér Jiří Paroubek. Hnilička po kritice rezignoval na poslanecký mandát.

Sobotní oslavu prověřuje policie. Pokud zjistí porušení nařízení, předá věc k dořešení správním orgánům. V Česku nyní musejí být zavřené vnitřní prostory restaurací, na veřejných místech jsou povinné roušky a rozestupy, na vnitřních i venkovních akcích se mohou setkat maximálně dva lidé, od 21:00 platí až na výjimky zákaz nočního vycházení.