Stát bude bedlivěji sledovat, co se děje poblíž dolu Turów. Obavy, že vyschne příhraničí, Polsko odmítá

U hranic s Polskem na Liberecku vznikne sedmnáct nových vrtů pro sledování množství podzemních vod kvůli činnosti polského uhelného Dolu Turów. Stát za ně zaplatí 600 tisíc korun, výdaj schválila vláda. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) by měl probíhat také monitoring ovzduší, hluku, otřesů či poklesu terénu v okolí dolu.

Polsko chce turówský důl rozšířit, čehož se obávají obyvatelé českého příhraničí. Rozšíření dolu se snaží zabránit Liberecký kraj i ministerstvo životního prostředí – argumentují mimo jiné obavou, že oblasti v okolí Hrádku nad Nisou a Frýdlantu začne vysychat podzemní voda.

Ministr životního prostředí Richard Brabec vládu v pondělí informoval o vývoji situace i o tom, co hodlají české úřady dále podniknout. Právní opatření jsou podle Brabce v gesci Libereckého kraje, stát ale může zajistit monitoring podzemní vody, ovzduší, hluku, poklesu terénu a otřesů. Hladinu podzemních vod již sleduje prostřednictvím sítě vrtů, která se ještě rozšíří. Má přibýt dalších sedmnáct stanic.

„Všechny monitoringy byly schváleny, většinu zajišťuje ministerstvo životního prostředí, část státní podnik Diamo,“ poznamenal Brabec po jednání vlády.

Podle ministra je monitoring potřeba mimo jiné pro případné budoucí žádosti o odškodnění. „Polsko uznalo, že pokud by byly ohroženy dodávky vody, tak je bude kompenzovat. Otázka je jak, jestli finančně, nebo dodávkami vody z jiných zdrojů,“ řekl Brabec. Byť Polsko riziko popírá, český ministr připomněl, že již v 80. letech kvůli těžbě v Turówě poklesla podzemní voda na Frýdlantsku.

Polsko učinilo významný krok v lednu, kdy regionální ředitelství ochrany životního prostředí ve Vratislavi vydalo rozhodnutí v procesu EIA, kterým souhlasilo se záměrem na rozšíření dolu Turów. Zároveň vydalo stanovisko o okamžité vykonavatelnosti rozhodnutí.

Brabec už dříve uvedl, že polské úřady v souhlasném stanovisku tvrdí, že rozšíření těžby v Turówě nebude mít na české občany žádný vliv. Česko má opačný názor a pouze na polská ujištění se nemůže spoléhat, proto chce i prostřednictvím Evropské komise vyvíjet na Polsko další tlak, aby svůj postoj změnilo. Evropskou komisi stát podle Brabce upozorňuje na možná porušení směrnic o EIA a o vodách. 

Hnědouhelný důl v Polsku zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu Turów. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, tam chce těžit až do roku 2044. Rozšířit ho plánuje až na 30 kilometrů čtverečních a těžit se Poláci chystají do hloubky až 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Důl se má rozšířit o 14,6 hektaru podél silnice z Žitavy do Bogatyně.