Spotřebitelé mohou nově podávat hromadné žaloby, nemají ale zastoupení

Události: Hromadné žaloby (zdroj: ČT24)

Spotřebitelé mohou od začátku července podávat hromadné žaloby. Poškozené ale zatím v Česku nemá kdo zastupovat. Jako žalobce se zatím přihlásila jen jedna nezisková organizace, která teď prochází schvalovacím procesem. Lidé ale mohou požádat o pomoc i evropské zástupce. Hlavní výhodou je, že na rozdíl od klasické žaloby nemusí hradit žádné poplatky.

Prodali domy a byty, peníze ale nikdy neviděli. Advokátku, která je měla v úschově, stíhá policie. Hanu Sukovou policie viní ze zpronevěry 153 milionů. Právnička s médii nekomunikuje. Desítky postižených rodin se domáhají peněz v trestním řízení, policie ale miliony zatím nenašla. „Jako poškození máme pocit, že všichni před námi zavírají dveře,“ uvedla Zuzana Reyne, která přišla o byt v Praze.

Žalobu o náhradu škody oběti zpronevěry nepodaly, protože by musely zaplatit několikamilionový soudní poplatek. Teď se jim otevřela šance žalovat zdarma, a to díky hromadnému řízení.

„Nečelí žádným nákladům, žádným rizikům, nemusí vynakládat náklady na právní zastoupení, na znalecké posudky a podobně. Všechna rizika nese spotřebitelská organizace,“ popsal vedoucí právního oddělení dTestu Jan Šůra.

Organizace musí celý proces financovat. A až v případě úspěchu jí soud dá odměnu, maximálně ale šestnáct procent z vysouzené částky. Proto se největší české organizace pomáhající spotřebitelům do hromadných žalob nechtějí zapojit.

Kritika opozice

K zákonu má připomínky opozice. „Mám obavu, že se naplní to, co jsem říkal — de iure máme hromadné řízení v zákonech, de facto se využívat nebude. A to je za mě naprosto skandální,“ upozornil poslanec Patrik Nacher (ANO).

Náměstek ministra spravedlnosti Karel Dvořák (STAN) uvedl, že už jedna žádost o zapsání do seznamu byla podána. „To znamená, neměli bychom být v Česku v situaci, kdy nemá kdo vykonávat tento typ oprávnění,“ poznamenal.

Hromadně žalovat pak bude možné pouze soukromé firmy, a to za škodu, která vznikla až po listopadu 2020, od kdy platí evropská směrnice. Nebude tak možné zdarma vymáhat třeba platby za takzvané investiční životní pojištění, kde soudy řeší stovky jednotlivých žalob.