Soud potrestal dva muže za vzpouru za mřížemi. Mají také zaplatit škody vězeňské službě

Čtyři a půl roku za mřížemi vyměřil prvoinstanční soud Tomáši Opeltovi a dva roky Josefu Lukáčovi za to, že se podíleli na vzpouře vězňů v severočeských Bělušicích. Oba mají také zaplatit stovky tisíc jako náhradu škod vězeňské službě a policejnímu ředitelství Ústeckého kraje. U vynesení rozsudku nebyl ani jeden z obžalované dvojice, v minulosti odmítali vinu. Rozsudek není pravomocný.

Tomáše Opelta označil Okresní soud v Mostě za organizátora bělušické vzpoury vězňů. „Soud nemá pochyb o tom, že pan Opelt stál na počátku celého tohoto incidentu,“ řekl soudce. Josef Lukáč se podle soudu dopustil přečinu tím, že při nepokojích slovně napadal dozorce a svým chováním strhl ostatní vězně k neukázněnosti.

Při svých dřívějších výpovědích oba obžalovaní odmítli vinu. Opelt navíc tvrdil, že se nepokojům snažil zabránit, což potvrdil i ředitel věznice Ondřej Kroupa.

I podle soudce se potvrdilo, že nakonec se Opelt snažil vyhrocenou situaci mezi spoluvězni uklidnit. „Z úst poměrně velkého množství svědků bylo toto potvrzeno, nicméně je třeba reagovat na skutečnost, že toto konání obžalovaného bylo až jeho konáním následným,“ poukázal. Zprvu totiž podle soudu naopak vězně burcoval – měl mezi nimi vedoucí postavení.

Státní zástupce Václav Richter označil Opelta za prvotního iniciátora vzpoury vězňů. Jeho chování bylo plánované a vysoce manipulativní, řekl žalobce. Podle něj vzpouru vyvolal a poté předstíraně uklidňoval ostatní vězně.

Lukáč před soudem přiznal, že kopl do mřížových dveří a byl vulgární, ale odmítl, že by tím povzbuzoval k nekázni další odsouzené. Soud však vycházel z výpovědí svědků, kteří vypověděli, že Lukáč byl v čele skupiny a jeho chování vůči vězeňské službě bylo nejagresivnější.

Soud udělil Opeltovi trest o půl roku kratší než pět let, které navrhoval státní zástupce. Žalobce svůj návrh odůvodnil i tím, že muž byl opakovaně odsouzen za páchání trestné činnosti. Lukáč naopak dostal o půl roku delší trest než osmnáct měsíců požadovaných státním zástupcem. Navíc má podle nepravomocného rozsudku Opelt zaplatit 428 tisíc korun a Lukáč 806 tisíc korun jako náhradu škody vězeňské službě a policii.

Advokáti obou obžalovaných navrhovali zproštění obžaloby. Opeltův právník řekl, že 29 svědků vypovědělo v jeho prospěch. Advokát Lukáče uvedl, že jeho klient není osobnostně tip, který by se spolčoval. „Dle mého názoru na to ani nemá mentální kapacitu,“ podotkl.

Do protestů se zapojily stovky vězňů

Před přednesením závěrečných řečí soud ještě přehrál hovory Lukáče s jeho družkou z obou dnů nepokojů. Lukáč svou partnerku opakovaně žádal, aby zavolala televizi. „Je tady koronavir,“ řekl. V pozadí byl slyšet hluk bouřících se vězňů. „Vem si roušku,“ odpověděla mu partnerka a ujistila ho, že do televize zavolá.

Lukáčův obhájce navrhl vyhotovení znaleckého posudku z oboru klinické psychologie, aby posoudil jeho chování. Soudce návrh nepřijal. Uvedl, že soustavné nevhodné chování obžalovaného a opakované páchání trestné činnosti nejsou důvodem, aby byl znalecky zkoumán. Přehrané záznamy navíc podle něj dokazují, že si byl vědom toho, co se dělo.

Do protestů se první den zapojilo dvě stě vězňů, další den se k nim připojily další dvě stovky. Policie tehdy zavřela přístupové trasy k věznici včetně obce Bělušice a nepouštěla do obce nikoho kromě místních a dozorců z věznice. Věznice Bělušice je věznice s ostrahou. Její kapacita je 578 míst, vyplývá z informací na webu Vězeňské služby.