Sněmovna poslala do závěrečného kola návrh na odklad účinnosti nového stavebního zákona

Sněmovna propustila do závěrečného kola vládní návrh na roční odklad klíčových pasáží stavebního zákona. Schvalovat by ho mohla za dva týdny. Poslanci se o návrh opět přeli. Nynější vláda chce o jeden rok odložit vznik krajských stavebních úřadů zřízených pod Nejvyšším stavebním úřadem, kam mají přejít nynější stavební úřady fungující u měst a obcí. Opoziční ANO vládní návrh kritizuje.

Někdejší náměstkyně ministra životního prostředí Berenika Peštová (ANO) mimo jiné řekla, že návrh je retroaktivní, protože zasahuje do už účinných ustanovení. 

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) to ale odmítl a odklad hájí. Uvedl, že předmětem projednávané novely není jeho věcná zásadní změna, ale pouze posunutí termínů. Vláda sice připravila věcnou změnu stavebního zákona, která kromě jiného zachovává část stavebních úřadů pod obcemi, ale ta je nyní v připomínkovém řízení, které skončí 9. května.

Nejvyšší stavební úřad

Podle plánu vlády má začít fungovat pouze Specializovaný a odvolací stavební úřad, který bude mít na starosti vyhrazené stavby. Půjde o velké investiční akce typu dálnic, železnic, přehrad nebo zásobníků plynu.

Na to poukazuje například bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO), která nový stavební zákon ve sněmovně v minulém období předkládala. Uvádí, že zatímco pro velké strategické stavby státu by platila nová úprava, u běžných občanských staveb by platila dosavadní úprava. 

Poslankyně ANO Peštová vytkla vládě, že podle už účinných ustanovení zákona měla již vláda začít pracovat na přípravě vzniku Nejvyššího stavebního úřadu, měla vybrat jeho předsedu, který by připravil systemizaci služebních míst, a měla mu i připravit rozpočet.

Bartoš jí naopak vytkl mimo jiné to, že kdyby hnutí ANO neblokovalo původní návrh poslanců vládní koalice na odklad účinnosti zákona, mohlo být vše vyřešeno. Nynější koalice se zatím dohodla na tom, že by mělo zůstat 371 stavebních úřadů místo současných zhruba sedmi set. 

Vládní uprchlická strategie

Vládní strategické priority pro řešení uprchlické vlny z Ukrajiny by měla sněmovna projednat v úterý 10. května v podvečer. Poslanci o tom rozhodli při úpravách řádné schůze na návrh předsedy klubu STAN Josefa Cogana.

O projednání dokumentu se v minulých dnech zasazovali zejména poslanci opozičního hnutí ANO. Podle místopředsedkyně dolní komory za ANO Jany Mračkové Vildumetzové vládní materiál strategií není. Není podle ní totiž podrobný, chybí v něm například konkrétní termíny pro plnění úkolů.

Zákonodárci ANO tento týden prosadili zařazení dokumentu na program schůze. Neuspěli ale s návrhy na určení konkrétního termínu, v němž by se poslanci materiálem zabývali. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) argumentoval, že se musí najít čas, kdy budou ve sněmovně premiér i všichni příslušní ministři.