Sněmovna pamatuje na možnou druhou vlnu. Schválila zákon, který v krajských volbách umožní hlasovat i v karanténě

Události: Sněmovna schválila hlasování v karanténě (zdroj: ČT24)

Sněmovna schválila speciální zákon, který umožní lidem v karanténě kvůli koronaviru hlasovat v říjnových senátních a krajských volbách. Vládní návrh podpořila i opozice, s jejímiž představiteli se ministerstvo vnitra na podobě předlohy předem dohodlo. Normu má ve čtvrtek projednat ještě Senát.

Zákon má lidem v nařízené karanténě umožnit hlasovat z auta na vyčleněných místech nebo si vyžádat příjezd speciální volební komise s přenosnou volební urnou. Norma počítá také se zvláštními volebními okrsky v sociálních či zdravotnických zařízeních, která budou v karanténě.

Možnost speciálního hlasování se bude podle předlohy týkat pouze lidí, kteří budou mít v době voleb nařízenou karanténu či izolaci hygienou nebo lékařem. Je jich aktuálně zhruba pět tisíc. Ti, kteří budou v preventivním ochranném opatření, například po návratu z ciziny, na volebním právu omezeni nebudou, budou tedy moci přijít hlasovat ke komisi ve svém volebním okrsku.

Sněmovna na návrh svého místopředsedy Vojtěcha Pikala (Piráti) do předlohy doplnila o výslovné ustanovení, podle něhož cesta k volbám nebude porušením uložené karantény. „Doplnili jsme to tam proto, aby bylo zřejmé, že zákon dává právo karanténu porušit v případě, kdy jedu k volbám, nebo vykonávám úkony, abych se na volební místo a zase zpátky dostal,“ vysvětlil Pikal v Devadestátce ČT24.

Komise počká na všechny

Na takzvaných drive-in volebních stanovištích budou moci lidé v nařízené karanténě hlasovat pouze z automobilů. Stanoviště mají být k dispozici na 78 místech, po jednom v každém okrese. Hlasovat tak bude možné ve středu 30. září v čase od 07:00 do 15:00.

Pokud by se v takovém případě na někoho nedostalo, komise by počkala na všechny čekající ve frontě. Stanoviště bude obsluhovat vždy trojice vojáků a odborný zapisovatel. Speciální komise vyškrtne voliče z drive-in stanoviště ze stálého seznamu voličů, aby nemohl znovu volit v pátek či sobotu.

Voliči v karanténě, kteří nemohou automobilem dorazit, by se měli do čtvrtečního večera ohlásit na krajském úřadě. Ve standardních dnech voleb by se pak za nimi dostavila komise v ochranných prostředcích a s přenosnou urnou. Výjezdy bude zajišťovat stejná jednotka jako drive-in stanoviště.

Stejná skupina případně zajistí i hlasování v pobytových zařízeních sociálních či zdravotních služeb, na která by byla uvalena karanténa. Tam má být hlasování od čtvrtka volebního týdne od 07:00 do pátku volebního týdne do 20:00. Hlasy ze všech mimořádných způsobů se budou sčítat dohromady. V každém kraji k tomu bude zřízena speciální komise.

90’ ČT24: Pravidla pro podzimní volby v Česku (zdroj: ČT24)

Podle odborníka na ústavní právo Roberta Zbírala je nový zákon rozumným kompromisem, na kterém se shodly všechny politické síly. Vláda si dle něj na volby vzpomněla poněkud pozdě, nakonec vše vyřešila dobře. Podle Pikala se mohly přípravy zákona ze strany ministerstva vnitra konat dříve, s výsledkem je ale také spokojen. 

Z ústavněprávního hlediska Zbíral v zákonu rovněž problém nevidí. Neznámou však je, jak bude fungovat v praxi. „Tam už nástrahy vidím, je otázka, jak na to lidé budou připraveni. Jsou sice tři možnosti, ale není určeno, kdo si musí zvolit co. Pokud větší množství lidí zvolí volbu do přenosné urny, tak mám obavy, zda to bude všechno stihnuto,“ řekl v Devadesátce ČT24.