Slovensko pomůže Česku s přípravou obranné dohody s USA, uvedl Heger po společném jednání vlád

Členové české a slovenské vlády v pondělí jednali v Trenčíně na západě Slovenska. K tématům společného vládního zasedání patřilo posilování energetické bezpečnosti, eliminace závislosti na ruských surovinách, konkurenceschopnost i obranná spolupráce. Slovenský premiér Eduard Heger po jednání doporučil České republice podepsat obrannou smlouvu s USA. S českým předsedou vlády Petrem Fialou (ODS) se shodli na pokračování západní pomoci Ukrajině.

„Tradice společných zasedání vlád je jedním z důkazů výjimečných vztahů a nadstandardního porozumění, které mezi našimi státy a národy panuje a kterého si moc vážíme. I díky tomu můžeme postupovat společně, účinněji prosazovat naše priority,“ uvedl český premiér Petr Fiala (ODS).

Podle Fialy je důležité prohlubování regionální spolupráce. „Jde nám o kvalitní spolupráci států střední Evropy, máme na to některé formáty. Je tu formát visegrádské čtyřky, je tu slavkovská skupina, přičemž oběma formátům právě teď předsedá Slovensko. Středoevropská spolupráce je důležitá pro obě naše země, je svým způsobem nenahraditelná,“ řekl český premiér Petr Fiala (ODS) před začátkem jednání.

„Blízkost mezi Českou a Slovenskou republikou je neporovnatelná s jinými zeměmi,“ řekl Heger po jednání. Během tiskové konference také poděkoval za českou pomoc u požáru v Banské Štiavnici.

Spolupráci zemí nabízí obranný průmysl

Slovensko patří podle Fialy mezi nejdůležitější partnery v obranném průmyslu. „Rádi bychom dosáhli toho, aby naše armády využívaly letounů české výroby s významnou účastí slovenských dodavatelů,“ řekl.

„Obranný průmysl je nový potenciál, protože všechny členské země budou zvyšovat výdaje na obranu. To nám dává příležitosti pro spolupráci, máme tradici z dob Československa,“ uvedl slovenský premiér Eduard Heger.

Heger také řekl, že Slovensko pomůže České republice s přípravou obranné dohody se Spojenými státy. „Sami jsme si před rokem touto cestou prošli,“ uvedl a připomněl, že na Slovensku bylo toto rozhodnutí doprovázeno „zpochybňujícími hlasy“, které se například obávaly uložení jaderných zbraní. „Dnes je rok poté a můžeme říci, že šlo o čisté lži,“ řekl. 

Heger se proto vyslovil i pro společný boj proti dezinformacím. V návaznosti na ruskou invazi na Ukrajinu „probíhají velmi bytostně a velmi silně na území Slovenské republiky, ale vidíme, že s tím zápasíte i vy,“ uvedl na tiskové konferenci směrem k českým zástupcům.  Důležité je podle něj zachování ochrany svobody slova, ale zároveň poukazování na ty, kteří „šíří dezinformace s cílem vzbuzení agrese a nenávisti mezi občany“.

Fiala s Hegerem vyjádřili podporu další pomoci Ukrajině

Ve společném písemném prohlášení po jednání v Trenčíně Fiala s Hegerem uvedli, že udržení jednoty Evropské unie a NATO je nevyhnutelným předpokladem posílení obrany Ukrajiny. „Důležitým faktorem je i pokračování v cíleném tlaku na Ruskou federaci v podobě důkladného dodržování sankcí ze strany EU a jejích partnerů, bránění jejich obcházení a vytváření mechanismů vyvozovaní odpovědnosti za zločiny spojené s touto agresí,“ píše se v prohlášení.

Podle Fialy a Hegera je v životním zájmu Česka a Slovenska pokračovat v obraně klíčových hodnot jako jsou svoboda, demokracie, lidská práva či spravedlnost, ačkoli válka na Ukrajině negativně ovlivňuje občany bývalého Československa. Oba premiéři se vyslovili pro hledání způsobů, jak účinněji spolupracovat v boji proti hybridním hrozbám, ale i proti kybernetickým útokům.

Brífink po jednání české a slovenské vlády (zdroj: ČT24)

Energetická bezpečnost je klíčová pro obě země, míní Fiala

Podle slovenského premiéra by země měly spolupracovat při hledání náhrady dodávek ruského paliva pro jaderné elektrárny, které mají značný podíl na výrobě elektřiny. „Co je pro obě naše země mimořádně důležité, je oblast energetické bezpečnosti,“ souhlasil Fiala.

Například palivo pro českou jadernou elektrárnu Dukovany bude od příštího roku nově dodávat americká firma Westinghouse. Do Dukovan palivo dříve dodávala ruská firma TVEL. Nového dodavatele jaderného paliva vybírá i největší slovenský výrobce elektřiny, společnost Slovenské elektrárne (SE). „Jednoznačně potřebujeme mít dostatek paliva z bezpečných zdrojů. I proto se snažíme co nejrychleji odejít od ruského zdroje,“ řekl Heger.

Události: Zpravodaj Kvasnička k jednání české a slovenské vlády (zdroj: ČT)

Cílem Česka i Slovenska je hledat společné projekty, které oběma zemím zajistí posílení energetické bezpečnosti a spolehlivé dodávky energie, řekl Fiala. Upozornil, že pro Česko je důležité zajištění dostatečné kapacity v LNG terminálech u moře. „Jednáme o kapacitě v německém LNG terminálu v Lubminu, který je přímo propojen s českou, a tím pádem i následně se slovenskou plynovou soustavou. Snažíme se o vybudování přímého spojení s Polskem,“ řekl premiér. Propojování tras je pro oba státy podle Fialy „mimořádně důležité“.

Slovensko stejně jako další vnitrozemské země „dlouhé roky“ pomáhalo dopravovat potrubím plyn na západ, upozornil Heger. Nyní spolupracuje zejména s Polskem, Chorvatskem a Itálií na přepravu plynu opačným směrem, a to z moře na Slovensko. S Prahou pak bude Bratislava spolupracovat na zajištění většího portfolia zemí, ze kterých bude plyn proudit do Slovenska pomocí LNG terminálů. 

Kromě Hegera a Fialy na společné jednání do Trenčína přijelo shodně pět ministrů z Česka i Slovenska a také náměstci ministerstev odpovědných za průmysl, obchod a hospodářství.