Slovensko je pro Česko partnerem číslo jedna, zhodnotil Pavel návštěvu

Události: Petr Pavel na první zahraniční cestě na Slovensku (zdroj: ČT24)

Český prezident Petr Pavel ukončil dvoudenní návštěvu Slovenska, která byla jeho první zahraniční cestou po zvolení do funkce. V Bratislavě se ráno setkal s předsedou parlamentu Borisem Kollárem, měl také schůzku s představiteli nevládních organizací. Spolupráci Česka a Slovenska označil za nadstandardní. Slovensko je pro Česko zahraničněpolitickým partnerem číslo jedna a doufám, že to tak zůstane, prohlásil Pavel na závěr své návštěvy.

„Byla to první cesta. A to se povedlo. Atmosféra byla mimořádně vstřícná, ale také konstruktivní, bavili jsme se o celé řadě problémů a možnostech rozšíření spolupráce,“ uvedl český prezident. Doplnil že při dvoudenní návštěvě Slovenska jednal o řešení krize na Ukrajině, o boji s dezinformacemi či o hlubší spolupráci v obranném průmyslu.

Prezidentova žena Eva měla podle Pavla spíše kulturní program. Setkala se s partnerem Čaputové Jurajem Rizmanem, prohlédla si Bratislavský hrad a debatovala s Čaputovou i jejím partnerem o tom, jaké jsou podmínky pro práci partnerů prezidenta, co mohou dělat nebo čím mohou přispět.

Česko-slovenská pomoc Ukrajině

Pavel hovořil v úterý se šéfem slovenské sněmovny o pomoci Ukrajině i o volbách na Slovensku. Podle Kollára by práce na obnově Ukrajiny měly pomoci slovenským a českým firmám i ekonomice.

„Budeme trvat na tom, že Slovensko bude stejně jako Česká republika zapojené do obnovy – a nikoliv tak, jak to dopadlo v Iráku. Také jsme tam pomáhali, a nic jsme z toho neměli,“ uvedl Kollár. Čaputová i Pavel plánují v dubnu společnou cestu na Ukrajinu. Prezidentka potvrdila, že podporuje i předání slovenských stíhacích migů na Ukrajinu.

„Snažíme se lidem na Slovensku co nejvíc vysvětlovat, že i díky vojenské pomoci se daří ten konflikt držet co nejdále od slovenských hranic. Že pomáháme zemi, která neútočí, ale která se brání. A považuji to z tohoto důvodu za férové a spravedlivé,“ ocenila společné jednání slovenská prezidentka.

Kollár také dodal, že s Pavlem mluvili také o dokončení mandátu nynější vlády slovenského premiéra Eduarda Hegera, které v prosinci sněmovna vyslovila nedůvěru. Následně slovenský parlament schválil vypsání předčasných parlamentních voleb na konec září; volby tak budou zhruba o pět měsíců dříve, než byl řádný termín. Mezi nejpopulárnější strany v zemi nyní patří opoziční sociální demokraté (Smer-SD) expremiéra Roberta Fica, který například podobně jako Maďarsko vystupuje proti dodávkám západních zbraní na Ukrajinu. 

Čaputová si s Pavlem vyměnila prezidentské dary

Mluvčí prezidenta Eva Hromádková uvedla, že Pavel dostal od slovenského prezidentského páru Karpatské brandy, karafu na koňak se skleničkami a knihu pro motoristy Okresky, která popisuje slovenské okresní silnice. Čaputová tak mířila na Pavlovu zálibu v jízdě na motocyklu. Jeho manželka Eva obdržela brož od slovenské designérky Nataši Štefunkové.

Mluvčí Čaputové Martin Strižinec v pondělí řekl, že Pavlovi slovenská prezidentka věnovala obrázek od známého slovenského karikaturisty Martina Šútovce, který vystupuje pod přezdívkou Shooty. Čaputová naopak dostala brož a náramek od mladé české designérky se slovenskými kořeny Anežky Juhové a její partner Rizman outdoorovou bundu od české firmy Tilak.

Pavel na Slovensko přijel společně s manželkou Evou a svým týmem v pondělí ráno autem. V Bratislavě se setkal nejprve se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, odpoledne jednal i s premiérem Eduardem Hegerem. 

Položením květin uctil památku zakladatelů Československa Tomáše Garrigua Masaryka a Milana Rastislava Štefánika, stejně jako obětí homofobní vraždy u baru Tepláreň. Zastavil se i u památníku novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové, kteří byli zastřeleni v roce 2018. 

Na svou druhou pracovní cestu vyrazí Pavel již ve čtvrtek, kdy pojede na dva dny do Polska.