Školské odbory vyzvaly k vytváření stávkových výborů. Chtějí, aby se nad průměrem zakotvily i platy asistentů

UDÁLOSTI: Školské odbory vyzvou k zakládání stávkových výborů (zdroj: ČT24)

Školské odbory vyzvou pracovníky, aby zakládali stávkové výbory. Stávku vyhlásí v případě, že se s politiky nedohodnou na podobě odměňování ve školách. Požadují například, aby od příštího roku dostali plat ve výši 130 procent průměrné mzdy všichni pedagogičtí pracovníci, nikoliv jen učitelé.

Poslanci by měli projednávat návrh na zakotvení platů ve školách na úrovni 130 procent průměrné mzdy. Vládní návrh, který je před třetím čtením v Poslanecké sněmovně, ale počítá s tím, že se to bude týkat jen učitelů. Je to odklon od toho, co vláda slibovala ve svém prohlášení – že zaručí 130 procent průměru i pro další pedagogické pracovníky, jako jsou asistenti.

Změna se školským odborům nelíbí. Kvůli odchýlení od dřívějších plánů začaly hovořit o stávce, i když zatím nebudou vyhlašovat stávkovou pohotovost. „Vyzveme v příhodnou dobu všechny organizace, aby zakládaly ve školách stávkové výbory, a od toho se potom bude odvíjet i stávková pohotovost,“ avizoval předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík.

Požadavek, aby se zákonné ukotvení platů týkalo i asistentů a dalších profesí, však nemá ve školách jednomyslnou podporu. Od některých ředitelů zní, že klíčové je zaplatit učitele. „Je nepříjemné, pokud něco bylo avizováno, a potom se to změní. Na druhou stranu pro mě je opravdu důležité, abych do školy dostal kvalitní učitele. Takže já jsem rád, že bude garantováno alespoň to, že učitelé dostanou 130 procent,“ řekl ředitel pražské ZŠ Květnového vítězství Pavel Kopečný.

Odboráři mají i další požadavky. Měly by podle nich vzrůst i platy nepedagogických zaměstnanců škol. A chtějí, aby šly čtyři miliardy, o které stát letos navýšil prostředky na platy v regionálním školství, šly od května z 80 procent do základu výdělku. Zatím zůstává celý objem v pohyblivé složce. Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) přislíbil, že požadavek kabinetu znovu předloží. Podle mluvčí Balašova ministerstva Anety Lednové ale šéf resortu „dlouhodobě prosazuje, aby ředitelé škol měli možnost odměnit kreativní učitele“. Domnívá se, že zásadní bude, v jaké podobě nakonec projde zákon o pedagogických pracovnících parlamentem.

Kroky odborů označil za unáhlené premiér Petr Fiala (ODS). „Kdekdo hrozí stávkou ve chvíli, kdy vedeme jednání, velmi intenzivní jednání právě s odbory. To si nemyslím, že je dobrá cesta,“ prohlásil. 

O platech by mohlo být jasněji již v příštím týdnu, kdy by měla o zákonu rozhodnout Poslanecká sněmovna. Bod je zařazený ve třetím čtení na schůzi, která začne 4. dubna.