V Ostravě-Přívozu už hasiči zachránili 530 lidí

Události: Situace v Ostravě (zdroj: ČT24)

Z Ostravy-Přívozu hasiči během dne zachránili 530 lidí včetně dětí. Na místě pomáhaly čluny i vrtulník. Lokalita se nyní už jen monitoruje, řekla mluvčí hasičů Kamila Langerová. Voda se do oblasti dostala kvůli trhlinám v hrázi na pravém břehu řeky Odry. V úterý se budou ve městě evakuovat ještě dva domovy. Zachránění lidé byli převáženi autobusy do evakuačního centra, které město zřídilo na Černé louce. Extrémní povodně si z bezpečnostních důvodů vyžádaly odstavení teplárny. Problémy jsou i v dopravě.

„V Ostravě je aktuálně největší problém průrva v protipovodňové hrázi na soutoku Odry s Opavou, což pro nás, když to řeknu zjednodušeně, znamená, že se nám napouští pravá strana vedle řeky Odry. Celou neděli jsme stavěli protipovodňové hráze, abychom zachránili městský obvod Nová Ves. Bohužel ta protipovodňová hráz, kterou jsme postavili, je degradovaná tím, že hráz praskla kilometr po proudu a ta voda se nám tam vrací z druhé strany. Takže došlo k zatopení poloviny Nové Vsi, kde je výška vody okolo čtyř metrů,“ uvedl primátor Jan Dohnal (ODS). Druhou část městské části se zatím podle něj daří ochránit.

„Nenapouští se nám pouze Nová Ves, voda potom směřuje do Mariánských Hor, zatápí koleje, Moravské chemické závody a následně voda pokračuje směrem na hlavní nádraží, které je také zatopeno, a samozřejmě nám to zatopilo celou část Přívozu kolem hlavního nádraží,“ řekl primátor.

Podle něj je dobrou zprávou, že klesla hladina řeky Ostravice, do které se nyní fakticky vlévá rozteklá Odra, čímž se snižuje hladina rozlité vody. Počet evakuovaných oblastí by se tak v Ostravě už nemusel zvyšovat. Průrvu, která na hrázi řeky Odry vznikla, se odborníci snažili co nejvíce utěsnit. Pomocí vrtulníku a jeřábu se na místo dodávaly pytle s pískem tak, aby byl průtok co nejmenší.

Redaktorka ČT Jana Fabianová krátce po 20. hodině informovala, že průrvu mají utěsnit dvě stovky pytlů s dvěma sty tunami písku. „Dosud se povedlo utěsnit asi polovinu toho poškozeného místa a zbytek stabilizovat tak, aby v momentě, kdy voda klesá, se situace nezhoršovala,“ podotkla s tím, že práce budou pokračovat ještě zhruba dvě hodiny.

V Ostravě se ale v úterý preventivně budou evakuovat ještě dva domovy v problematických územích města. Podle ředitele hasičů Radima Kuchaře se bude evakuovat Domov Slunovrat v Přívoze, kde je asi osmdesát lidí, z nichž je většina imobilních. „Rozhodlo se, že kompletně bude evakuován také Domov pro seniory Iris, tam se bavíme o více než stovce obyvatel, také většinou imobilních,“ uvedl Kuchař. Dodal, že při evakuaci hasiči využijí také výpomoc kolegů z Karlových Varů, kteří v regionu pomáhají.

Podle náměstka primátora Aleše Boháče (Starostové pro Ostravu) se ve většině města, kde klesly hladiny menších toků, situace zlepšuje. Voda, která se rozlévala kvůli trhlině, měla podle něj ve špičce zhruba čtvrtinu objemu průtoku, jako má běžně řeka Odra. „V pondělí je to na hodnotách nějakých čtyřiceti metrů krychlových za sekundu. Podařilo se to pomocí těžké techniky a vrtulníku stabilizovat tak, aby se to dále nerozpadávalo,“ uvedl Boháč. V Nové Vsi podle něj výrazně pomohlo také to, že se podařilo severní a jižní část této městské části přehradit, mezi oběma stranami se zahradily průjezdy a průchody. Využila se těžká technika či autovraky.

Město zřídilo sběrné místo pro materiální pomoc

Dohnal už dříve informoval, že s ohledem na současnou situaci město nabízí lidem parkování zdarma, a to na parkovištích provozovaných Ostravskými komunikacemi. Lidé ze záplavových oblastí tak mohou přestavit svá vozidla na bezpečné místo. „Pokračují služby našeho evakuačního centra, zajišťujeme další nouzová ubytování pro evakuované obyvatele,“ sdělila mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná.

Město využívá koleje, univerzitní kampus a další ubytování. „Je navyšována kapacita nouzového ubytování, neboť i dnes (v pondělí, pozn.) pokračují evakuace, je zapotřebí materiální pomoci pro povodněmi postižené,“ uvedl Dohnal.

Město proto na Černé louce zřídilo sběrné místo, konkrétně v pavilonu NA1. V provozu bude každý den až do odvolání od 7:00 do 19:00 hodin. „Prozatím bude sloužit pouze pro sběr materiální pomoci, kterou potřebují lidé zasažení povodněmi,“ informovala mluvčí.

Po prvním svozu nasbíraných věcí bude ve spolupráci s organizací ADRA sběrné místo upraveno také na výdejní centrum, a to pravděpodobně od středy. „Rádi bychom zdůraznili, že materiál nebude vydáván jednotlivcům přímo na místě, ale bude distribuován ve větších objemech přes neziskové organizace. Ty zajistí, že pomoc se dostane co nejefektivněji k těm, kteří ji skutečně potřebují,“ doplnila mluvčí.

Potřebné jsou například dezinfekční prostředky, pitná voda, ručníky a utěrky, hygienické potřeby, deky, trvanlivé potraviny, ale například i nářadí, čerpadla, hadice a další věci.

Ostravská teplárna je mimo provoz

Velká voda zalila ostravskou část Třebovice, kde se teplárna nachází, a to včetně elektrorozvoden. „Ani přes maximální úsilí složek Integrovaného záchranného systému a zaměstnanců společnosti Veolia Energie nebylo možno zachovat provoz ostravské teplárny, v důsledku povodní tak došlo k odstávce tepla a teplé vody ve městě. Přes veškerou snahu nebylo možno dodávky zachovat,“ uvedla mluvčí magistrátu Pokorná.

„Společnost Veolia Energie pracuje nepřetržitě na řešení této mimořádné situace a má připraven plán obnovy provozu. Jakmile voda ustoupí, okamžitě zahájí odčerpávání vody a důkladnou kontrolu všech zařízení. Při příznivém vývoji situace společnost předpokládá obnovu provozu v horizontu dnů,“ dodala mluvčí. Lidé mohou aktuální informace nalézt na webových stránkách Veolie nebo na zákaznické lince 800 800 860.

Komplikace v dopravě

Voda způsobila komplikace v dopravě, zůstává uzavřená řada důležitých silnic, včetně několika úseků dálnice D1, sdělila kolem 18. hodiny policejní mluvčí Soňa Štětínská. „Uzavřená je v Ostravě v obou směrech frekventovaná silnice Mariánskohorská, již od křižovatky s ulicemi 28. října a Opavská (Vodárna) směrem do centra i opačně,“ uvedla Štětínská. Bez omezení už byl oproti tomu obnoven provoz v Rudné ulici, což je jedna z páteřních ostravských komunikací.

Hlučínská ulice, čili silnice I/56, na níž je i most přes řeku Odru, je uzavřená mezi ostravskými částmi Přívoz a Petřkovice v obou směrech. Silnice spojuje Ostravu s Hlučínem. Na dálnici D1 je ve směru na Ostravu je uzavřený úsek mezi Bělotínem a Mankovicemi. Objížďka vede po dálnici D48 směrem na Nový Jičín a Frýdek-Místek.

Naopak dálnice D1 je z okraje Ostravy do Prahy opět průjezdná, včetně Klimkovického tunelu. Řidiči mohou po D1 projet v obou směrech až na 354. kilometr, což je začátek Ostravy. Od 354. kilometru, tedy křížení s Rudnou ulicí (silnice I/11) na začátku Ostravy ve Svinově, je však dálnice stále v obou směrech uzavřená až do Bohumína.

Na Bruntálsku je zavřená silnice I/45 mezi Novými Heřminovy a Zátorem. „Na Novojičínsku policisté korigují dopravu na I/57 mezi Kunínem a Hladkými Životicemi,“ uvedla Štětínská. Další silnice první třídy v kraji jsou průjezdné.

Ostrava již dříve vyzvala obyvatele, aby do města raději vůbec nejezdili. V krajské metropoli je výrazný počet uzavírek na klíčových dopravních tepnách. Objízdné trasy jsou pak zablokované, což může komplikovat záchranné práce. „Apelujeme na veřejnost, pakliže je to možné, aby v současnosti nejezdila do Ostravy, a to do zaměstnání, škol a podobně. Lidé často míří do zaměstnání a zjišťují, že daná společnost není v provozu,“ uvedla mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná.

Zatopená městská část Koblov v Ostravě
Zdroj: ČTK/Petr Sznapka

Velká část Opavy byla v pondělí ráno stále uzavřená. V následujících dnech či hodinách se tak bude podle redaktorky ČT Barbory Ďulové upravovat trasa MHD.

Voda ve městě je však v současnosti podle primátora Opavy Tomáše Navrátila (ANO) na ústupu, srážky by neměly být velké. Magistrát také vyzýval obyvatele, aby si svá vozidla včas přeparkovali – tak, aby uvolnili průjezdnost městem, především pro záchranné složky. Dotčena byla zejména ulice Ratibořská.

Redaktorka ČT Barbora Ďulová o dopravních omezeních v Opavě (zdroj: ČT24)

Po celý týden zřejmě nebude možné dojet vlakem do Ostravy, sdělil ministr Kupka. Kvůli povodním a neprůjezdným tratím v Česku i Rakousku zrušily České dráhy některé noční vlaky. Nepojede spoj Berlín–Praha–Vídeň–Graz (Štýrský Hradec) a nevyjede ani spoj Mnichov–Vídeň–Bohumín–Břeclav–Varšava. Na území Česka bylo v neděli večer neprůjezdných celkem třicet tratí, a to včetně koridoru Přerov–Ostrava.

Kvůli očekávanému zaplavení trati a zhoršeným povětrnostním podmínkám zastavila Správa železnic do odvolání provoz mezi Studénkou a Jistebníkem na Novojičínsku. Vlaky z Prahy končí v Olomouci, vlaky z Polska v Bohumíně, sdělil mluvčí Českých drah Filip Medelský. „Prosím, pokud můžete, omezte sami v postižených oblastech dopravu autem i vlakem. Vyhnete se komplikacím a dáte větší prostor záchranným pracím,“ apeloval už dříve ministr Kupka.

Nejčastějším problémem na železnici je pád stromů nebo větví do trakčního vedení. Přehled neprůjezdných tratí České dráhy aktualizují na svém webu. Dopravce posílil také dispečinky i zákaznické call centrum, které je plně vytížené. V aplikaci Můj vlak a na webu v sekci Omezení provozu eviduje dopravce násobně vyšší návštěvnost proti běžnému stavu. České dráhy sdělily, že cestujícím, kteří se kvůli extrémnímu počasí rozhodli nejet vlakem a za běžných podmínek by jízdné nedostali zpět, budou peníze vracet u spojů naplánovaných až do 17. září. Opatření platí u vnitrostátních i mezinárodních jízdenek.