Senátorkou za Blansko zůstane Jaromíra Vítková

Senátorkou ve volebním obvodu Blansko bude opět Jaromíra Vítková (SPOLU). Ve druhém kole senátních voleb získala 65,36 procenta hlasů. Druhý Antonín Žirovnický (ANO) dostal 34,63 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 20,29 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 47,57 procenta.

Vítková míní, že lidé ocenili její šestiletou práci v Senátu. „Procentuálně jsem měla velkou podporu v obcích, kde jsem nějakým způsobem pomohla nebo se objevila, kde mě lidé znají,“ popsala. Nečekala, že bude mít tak velkou podporu. „Říkala jsem si, že se moje snaha musí nějak projevit, ale byla jsem víc při zemi,“ poznamenala senátorka.

„Od starostů jsem věděla, co mají za problémy od čištění odpadních vod přes nedostatečné pokrytí mobilním signálem až po silnice druhých a třetích tříd,“ vyjmenovala Vítková. Hodně se angažovala také v otázce silnice I/73, původní R43 nebo D43, která má spojit Brno s Moravskou Třebovou a D1 s D35.

Žirovnický konstatoval, že výsledek je takový, jaký je. „Nic s tím neudělám a nelze než to s pokorou přijmout. Voličům přeju, aby ta jejich volba byla správná,“ dodal.

V prvním kole získala Vítková 30,79 procenta hlasů, druhý Žirovnický 17,93 procenta hlasů. V obvodu Blansko usilovalo letos o senátorský post sedm kandidátů.

V roce 2016 zvítězila Vítková se ziskem 61,06 procenta hlasů. Druhý skončil Jan Machač (za ODS). Voleb se zúčastnilo devět kandidátů.