Senát vytáhl proti zbraňové směrnici EU. V těsném hlasování podpořil petici držitelů zbraní

Senátoři připojili své hlasy k petici, jejíž signatáři žádají, aby vláda při zavádění unijní zbraňové směrnice neomezila právo českých občanů legálně vlastnit zbraň pro vlastní obranu. Obavy více než sta tisíc lidí, kteří petici podepsali, označilo senátní plénum za důvodné. Senátoři zdůraznili, že považují český zbraňový zákon za dostatečný.

Před hlasováním o usnesení k petici vedli senátoři živou debatu, protože část z nich petenty podpořit nechtěla. Jiří Dienstbier (ČSSD), který předsedá senátní ústavní komisi, varoval, že tak Senát konstatuje, že považuje za důvodné porušení právních závazků vůči Evropské unii. Na světě již je směrnice, kterou Česko bude muset zbraňovou směrnici zapracovat do svého právního řádu.

Předseda ústavně-právního výboru Miroslav Antl (za ČSSD) je naopak přesvědčen, že je důvod se zavedení směrnice bránit. „Myslím si, že by evropská legislativa měla ctít i národní,“ konstatoval. „Určitě bychom si měli bránit naše zákony, o kterých jsme přesvědčeni, že jsou kvalitní a funkční. A tam nechť zbraňový zákon jistě patří,“ podpořil jej i Vladislav Vilímec (ODS).

Nakonec senátoři odhlasovali nejtěsnější většinou 33 z 64 přítomných členů horní komory usnesení, podle kterého „není důvod, aby Česká republika omezovala nad rámec nezbytný pro boj s terorismem právo českých občanů držet zbraň pro osobní obranu“.

Čekání na Listinu

Někteří senátoři ovšem upozorňovali, že pro budoucí přístup Česka ke zbraňové směrnici bude spíše než aktuální stanovisko rozhodující, zda projde navrhovaná změna Listiny základních práv a svobod, od které si odpůrci směrnice slibují, že zajistí jejich právo držet zbraň pro vlastní obranu. K ní se senátoři vrátí na příští schůzi.

EU chce směrnicí omezit vlastnictví zbraní včetně legálně držených. Evropská komise to zdůvodnila mimo jiné nutností přijmout opatření proti terorismu. Kritici ale poukazují na to, že teroristé většinou používají nelegálně opatřené zbraně a že stávající český zákon je dostačující. Českou žalobu na neplatnost směrnice ale Soudní dvůr EU zamítl.

Změny vyplývající ze směrnice se mají týkat téměř všech zhruba 300 tisíc držitelů zbrojních průkazů v ČR i držitelů znehodnocených zbraní nebo zásobníků, které zatím nepodléhají evidenci. Majitelé by podle směrnice měli nově registrovat také repliky historických zbraní. Zakázány mají být poloautomatické zbraně upravené z automatických zbraní, vybavené sklopnou nebo teleskopickou pažbou a se zásobníkem na více než deset nábojů u pušek a více než 20 nábojů u pistolí.