Senát schválil zrušení samostatných stavebních úřadů

Senát schválil novelu stavebního zákona, která ruší zamýšlenou soustavu samostatných stavebních úřadů v čele s Nejvyšším stavebním úřadem. Členové horní parlamentní komory ji podpořili beze změn, půjde tedy již k prezidentovi. Senátoři odsouhlasili i další novelu, která má usnadnit přípravu staveb zavedením jednotného environmentálního stanoviska.

Nebylo jisté, zda se novela stavebního zákona, jejíž konečnou podobu dlouho dojednávali koaliční a opoziční politici, ještě nevrátí do Poslanecké sněmovny, ale nakonec to není nutné, senátoři ji přijali beze změn. Neprošel návrh senátního ústavně-právního výboru, aby byly stavební úřady v obcích zachovány zákonem, a ne pouze vyhláškou ministerstva pro místní rozvoj.

Důsledkem novely nicméně bude, že 694 stavebním úřadům zůstane nynější podoba. Nevznikne tedy Nejvyšší stavební úřad a jemu podřízená soustava krajských stavebních úřadů, které by fungovaly odděleně od radnic. Takovou reformu prosadila v minulém volebním období Babišova vláda, ale nynější koalice náběh nových pravidel stihla pozastavit.

Novela, kterou nyní přijal Senát, počítá pouze se zachováním Dopravního a energetického stavebního úřadu, který bude podřízený ministerstvu dopravy. Na starosti bude mít hlavně dopravní a energetické stavby.

Senátní debata trvala přes dvě hodiny a vystoupilo v ní šestnáct senátorek a senátorů. V přijatém doprovodném usnesení Senát vyzval ministerstvo pro místní rozvoj, aby vyhlášku stanovující obecní stavební úřady připravilo včas a zachovalo přitom současné pokrytí veřejné správy stavebními úřady.

Devět norem pod jednou střechou

Na novelu stavebního zákona navazuje ještě novela zavádějící jednotné environmentální stanovisko. I tu horní komora schválila. Jednotné stanovisko bude zahrnovat požadavky na posouzení dopadů na životní prostředí až podle devíti platných zákonů. Stanovisko bude platit pět let a bude možné ho prodloužit. Na žádost stavebníka bude možné stanovisko i změnit. Pokud více zákonů vyžaduje shodné údaje, bude je žadatel vyplňovat jenom jednou.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) uvedl, že zákon má zrychlit a zefektivnit stavební řízení a zároveň plnohodnotně hájit veřejné zájmy v ochraně životního prostředí. Předpis ocenila senátorka Hana Kordová Marvanová (za ODS). „Stavebník nebude muset oběhnout tolik úřadů a získat tolik závazných stanovisek,“ uvedla. Nezávislá senátorka Daniela Kovářová naopak mluvila o promarněné šanci, když i po přijetí zákona bude chybět vymezení veřejného zájmu na ochraně životního prostředí.

Terapeutické kurzy pro řidiče začnou později

Senátoři schválili odklad začátku terapeutických kurzů pro rizikové řidiče z poloviny letošního roku na začátek příštího. Absolvování terapeutického programu má být v některých případech podmínkou pro vrácení odebraného řidičského průkazu. Absolvování kurzu také budou moci ukládat státní zástupci nebo soudy.

Terapeutický kurz budou muset absolvovat lidé, kteří o řidičské oprávnění přišli na dobu delší než osmnáct měsíců nebo se odmítli podrobit testu na alkohol a jiné omamné látky. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) může jít o „řádově tisíce lidí, kteří už byli potrestáni za svou pirátskou jízdu“. Odklad zavedení kurzů má zajistit další čas na jejich přípravu a zajištění.

Novela počítá s tím, že od letošního července začnou v souladu s přijatým zákonem platit pravidla zejména pro vznik metodického centra, které bude mít na starosti organizaci terapeutických programů, a pro vstupní vzdělávání a udělování akreditací lektorům. Pro vedení kurzu má podle novely stačit vždy jen jeden lektor. Kurz potrvá dvacet hodin v pěti čtyřhodinových blocích. Zájemce budou moci do programu přihlásit on-line i lektoři.

Limity pro malé zakázky

Senát chce o polovinu zvýšit horní limity pro zakázky malého rozsahu. V případě stavebních prací by se podle horní parlamentní komory měl zvýšit ze šesti na devět milionů korun. U zakázek na dodávky a služby by se měl zvýšit ze dvou na tři miliony korun.

Zastánci zvýšení, které podpořily senátní výbory hospodářský a pro územní rozvoj, jej zdůvodňují inflací spolu s tím, že se limity devět let nezměnily. Podle kritiků navýšení rozšiřuje prostor pro korupci a machinace s cenou zakázek.

Zvýšení limitů vložili senátoři do vládní novely, podle níž firmy odsouzené za pojistný podvod nebudou mít přístup k veřejným zakázkám. Norma navíc zpřísní přístup k zakázkám pro firmy odsouzené za korupci. Bartoš uvedl, že novela reaguje na stanovisko Evropské komise z listopadu 2019.

Pravidla o střetu zájmů

Zákon o veřejných zakázkách by měl podle Senátu kvůli zpřehlednění obsahovat pravidla o střetu zájmů veřejných funkcionářů, která ve sněmovně původně prosazovali Piráti. Horní parlamentní komora tak na návrh Lukáše Wagenknechta (Piráti) a výboru pro veřejnou správu doplnila novelu, kterou bude muset dolní parlamentní komora znovu posoudit.

Doplnění podpořil nejen Bartoš, ale například i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Změna podle jejích zastánců povede ke zprůhlednění zakázek a zjednoduší práci zadavatelům. Pirátští poslanci obdobnou úpravu ve sněmovně stáhli v zájmu hladkého schválení novely, bez jejíhož přijetí by Česku hrozily sankce od Evropské komise. Proti doplnění brojili poslanci ANO.

Novela má podle senátní úpravy umožnit zadavatelům vyloučit z řízení mimo jiné firmy, jejichž skutečným majitelem je člen vlády nebo vedoucí centrálního správního úřadu. Platit to má i v případech, že jsou tyto firmy subdodavatelem. 

Senátoři chtějí dát dětem víc času na očkování proti papilomaviru

Po velmi vleklé debatě vrátil Senát poslancům zákon o ochraně veřejného zdraví, respektive novelu, která se týká očkování proti papilomaviru a meningokoku. Horní komora navrhla rozšířit věkové rozpětí, v němž jsou tyto vakcíny hrazené ze zdravotního pojištění, a umožnit očkovat nově také hygienikům a epidemiologům.

Očkování proti lidskému papilomaviru, který je původcem rakoviny děložního čípku, je nyní hrazeno z veřejného zdravotního pojištění lidem mezi třináctým a čtrnáctým rokem věku a proti meningokokům mezi čtrnáctým a patnáctým rokem. Senátoři navrhli rozšíření „okna“ na jedenáct až patnáct let.

Senát dále navrhl změny ve vydávání povolení pro překročení hlukových a vibračních limitů například u dálnic a železnic. Už by neměly být dočasné, úřady by je ale mohly kdykoli přezkoumat. Po sněmovních úpravách má novela zakotvit informování obecních úřadů o zahájení řízení o vydání povolení překračovat hlukové a vibrační limity.

Na závěr schůze přijala horní komora usnesení, jímž vyzvala vládu, aby pokračovala v podpoře přijetí Tchaj-wanu do mezinárodních organizací, které se věnují zdraví, změně klimatu, mezinárodnímu zločinu a bezpečnosti civilního letectví. Podobnou výzvu vládě adresovala už před rokem, podobně jako nyní na podnět svého zahraničního výboru. Čínský režim, který považuje Tchaj-wan za svou odštěpeneckou provincii, se proti tomu tehdy ohradil.