Senát bude hlasovat o důchodech. V novele by mohl upravit předčasné penze záchranářů

Senát bude hlasovat o důchodech (zdroj: ČT24)

Senát v novele o dodatečném zvýšení důchodů o tři sta korun od příštího roku možná upraví předčasné penze pracovníků integrovaného záchranného systému. Doporučil to garanční sociální výbor. Senátní plénum bude o důchodové předloze hlasovat na schůzi, která začne ve středu dopoledne. Novela obsahuje také příspěvek pět set korun k penzi za každé vychované dítě od roku 2023. Očekává se, že senátoři budou prosazovat i další pozměňovací návrhy. Senát se má ve středu zabývat i fungováním a financováním dětských skupin.

Možnost předčasného odchodu do důchodu až o pět let bez sankce prosadili pro pracovníky integrovaného záchranného systému poslanci vládního hnutí ANO. Senátní zpravodaj Miroslav Adámek (za ANO) uvedl, že ustanovení je sepsáno tak, že by se nedalo využít a žádosti záchranářů by byly zamítány.

Adámek ve výboru prosadil pozměňovací návrh, který stav napravuje a zužuje také okruh lidí, kteří by do předčasného důchodu bez postihu mohli odejít. Jednalo by se podle něj o zaměstnance ve výjezdových skupinách a v operačních střediscích a o horské záchranáře. Senátor Jiří Vosecký (SLK) se pozastavil nad tím, že sněmovnu opustil „zmetek“.

Zvýšení o 300 korun nad valorizaci

Senátní ústavně-právní výbor doporučil už minulý týden plénu schválit důchodovou novelu beze změn. Adámek v úterý uvedl, že na plénu budou patrně předneseny pozměňovací návrhy na úplné vypuštění úpravy předčasných důchodů záchranářů a na zrušení části novely o třísetkorunovém zvýšení penzí nad zákonnou valorizaci.

Proti třísetkorunovému bonusu navíc jsou například někteří senátoři za ODS. „Je to nesystémové. My jsme se za mnoho let nedočkali žádné důchodové reformy, ale teď se najednou objevují předvolební balíčky jeden za druhým,“ namítá člen sociálního výboru senátu Radislav Košťial (ODS).

„My o tom budeme diskutovat na lidoveckém klubu, ale většinově to asi podpoříme,“ myslí si naopak senátorka Šárka Jelínková (KDU-ČSL). Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) zvýšení navíc k valorizaci obhajuje zdražováním. „Lidé mají problém nakoupit základní věci,“ říká Maláčová.   

Jitka Chalánková z klubu ODS a TOP 09 uvedla, že v diskusi je úprava, která by navýšení navrhované vládnou nahradila růstem penzí seniorů starších 80 let o pět set korun. Předloha by mohla čelit také návrhu na zamítnutí, uvedl Adámek.

„Cílem návrhu zákona je další posílení příjmů důchodců,“ řekla senátorům náměstkyně ministryně práce a sociálních věcí Dana Roučková. Zákonná valorizace penzí bude v lednu podle nynějších předpokladů zhruba o polovinu nižší než v předchozích letech, přičemž inflace vzrostla, podotkla.

Průměrná penze přes 16 tisíc?

Podle zákonných pravidel by penze rostly na základě současných odhadů v průměru o 497 korun, tedy o 3,2 procenta, uvedla Roučková. V případě schválení dodatečného zvýšení o tři sta korun by podle ní stouply o 5,2 procenta, konkrétně o 797 korun. Průměrná penze by v lednu činila 16 275 korun.

Senátor ODS Rostislav Koštial (ODS) označil novelu za „guláš“ a za předvolební balíček. Rovněž Šárka Jelínková (KDU-ČSL) si myslí, že „celkově je zákon především předvolební“. Podle pirátské senátorky Adély Šípové je návrh populistický a narychlo šitý před volbami.

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze se podle zákona zvyšují vždy od ledna, a to o růst cen a polovinu růstu reálné mzdy. Valorizace tak už odráží zdražování za určité období i část navyšování výdělků.

Fungování a financování dětských skupin

Financování dětských skupin včetně příspěvků rodičů zřejmě zakotví přímo zákon. Předpokládá to novela, jejíž schválení doporučil Senátu jeho školský výbor. Plénum ji má posoudit ve středu. Předloha upravuje také pravidla fungování dětských skupin. Navštěvovat by je mohly děti od půl roku věku do zahájení školní docházky. Schválení novely beze změn podpořil už minulý týden také garanční sociální výbor i ústavně právní výbor horní komory. 

Zařízení by se podle předlohy muselo jmenovat dětská skupina. Financování bude vycházet z normativu pro soukromé mateřské školy. Na děti do tří let by stát v současnosti dával asi 9600 korun měsíčně a na starší děti zhruba 5600 korun měsíčně. Úhrada rodičů na dítě do tří let by činila nejvýše čtyři tisíce měsíčně, předloha předpokládá pravidelnou valorizaci. Hranice platby na starší dítě by určena nebyla.

Předloha zavede odbornou způsobilost pečujících, a to zdravotnickou pro nejmenší děti a pedagogickou pro starší děti. Upraví také požadavky na prostory, například na jejich požární ochranu.