Šéf BIS Koudelka se dočkal hodnosti generála. Zeman jeho povýšení opakovaně odmítal

Události: Jmenování generálů (zdroj: ČT24)

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka se po letech odmítání od bývalého prezidenta Miloše Zemana dočkal povýšení. Brigádním generálem ho v pondělí na Pražském hradě jmenoval na návrh vlády prezident Petr Pavel. Zeman obdobnému návrhu kabinetu v minulosti nevyhověl sedmkrát. Povýšen byl v pondělí také náčelník generálního štábu Karel Řehka nebo policejní prezident Martin Vondrášek.

Bývalý prezident Zeman byl ke Koudelkovi a k celé BIS silně kritický. O řediteli BIS v minulosti prohlásil, že není člověkem na svém místě. Příslušné návrhy na povýšení mu předložila Fialova vláda, ale i předchozí kabinet Andreje Babiše (ANO). Při poslední příležitosti loni v říjnu už kabinet Koudelku nenavrhoval s tím, že počká na březnový konec Zemanova mandátu. Podle vlády šéf zpravodajské služby opakovaně dokázal, že jednoznačně chrání zájmy země a její bezpečnost. 

„Čtyřikrát jsem stál na vaší straně, bylo to se všemi mými třemi předchůdci v novodobé historii České republiky, a proto jsem opravdu mimořádně hrdý, že dnes mohu stát já na této straně a předávat dekrety o jmenování nebo povyšování vám,“ uvedl Pavel.

Podotkl, že k hodnosti se vážou pojmy jako důstojnost, čest, ale také odpovědnost a profesionalita. „Nemám pochyby o tom, že všichni z vás, kteří tady stojí, tak tato kritéria naplňujete.“

Prezident zároveň ale přítomné požádal, aby přispívali k připravenosti Česka čelit hrozbám. „Vidíme, že hrozby kolem nás jsou naprosto reálné, a to jak ty, které se týkají vnější bezpečnosti, tak i ty, které se týkají vnitřní bezpečnosti. Musíme opravdu dělat všechno pro to, abychom na případné krize byli dobře připraveni.“

Nově jmenované generály zároveň upozornil, že se na ně nebude dívat podle toho, do jaké míry budou jejich názory konformní s jeho názory, ale určující budou jejich schopnosti a připravenost. Poděkoval rovněž manželkám generálů. „Bez toho, že by vás po celou dobu podporovaly, byste zřejmě nyní nestáli tam, kde stojíte, a věřte mi, že vím, o čem mluvím,“ uvedl Pavel. 

Jmenovaní z řad zpravodajských služeb
Zdroj: ČT24

Povýšen byl Řehka i Vondrášek

Sám Koudelka povýšení vnímá jako určitou satisfakci, ale také jako ocenění pro celou BIS. „Je to ocenění práce, samozřejmě pro tu službu je lepší, když v jejím čele stojí generál, a určitě je to završení etapy, kterou jsme prožili,“ uvedl. 

„Je to důležité i proto, abychom si uvědomili, že to povýšení do generálských hodností nemá být žádné politikum,“ uvedl také premiér Petr Fiala (ODS). Podle premiéra to má být vyjádření toho, jakou službu ti povýšení, tedy nejen Michal Koudelka, odvádějí.

Jmenovaní z řad ozbrojených sil
Zdroj: ČT24

Na Pražském hradě u příležitosti Dne vítězství jmenoval Pavel vedle Koudelky i nového šéfa rozvědky Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Vladimíra Posoldu.

Do hodnosti generálporučíka Pavel povýšil náčelníka generálního štábu Karla Řehku i jeho zástupce Iva Střechu, do hodnosti generálmajora velitele vzdušných sil Petra Čepelku, náčelníka své vojenské kanceláře Radka Hasalu a velitele pozemního vojska Romana Náhončíka. Brigádními generály se nově stali dosavadní plukovníci generálního štábu Róbert Dziak, Roman Hyťha a Vladimír Studený.

Jmenovaní z řad ozbrojených sil
Zdroj: ČT24
Jmenovaní z řad bezpečnostních sborů
Zdroj: ČT24

Povýšen do hodnosti generálporučíka byl také policejní prezident Martin Vondrášek. Brigádními generály se stali Posolda, ředitel moravskoslezských hasičů Radim Kuchař a ředitel policie v Olomouckém kraji Tomáš Landsfeld. Do hodnosti brigádního generála Pavel povýšil také ředitele valdické věznice Jiřího Macha.

Prezident povyšuje do generálských hodností vojáky, policisty či hasiče dvakrát ročně, a to na den vzniku samostatného Československa 28. října a 8. května u příležitosti Dne vítězství.