Sdílení bolestivých zkušeností může léčit. Nemocnice otevírají informační zóny pro pacienty s vážnými diagnózami

Události: Podpora pacientů s rakovinou (zdroj: ČT24)

Některé nemocnice začínají budovat informační centra i odpočinkové zóny pro onkologické pacienty a další vážně nemocné, kteří se zde mohou radit s odborníky a tím se lépe vyrovnat s těžkou nemocí. Podle lékařů na to v ordinacích nebývá dost času. Jedno z prvních takových míst otevřela pražská Všeobecná fakultní nemocnice.

Na jednom z informačních míst se setkávají pacientky po onkologické léčbě, s endometriózou, ženy s rizikovým těhotenstvím i ty po předčasném porodu. Nemocnice se tímto způsobem začínají více propojovat s pacientskými organizacemi. Například s Nedoklubkem, které se zabývá péčí o předčasně narozené děti, nebo pacientskou organizací Veronica.

Zlepšovat kvalitu života se snaží i v jiných onkologických centrech. Podobné informační a neformální místo mají v Brně nebo v Plzni. V Ostravě se pacienti setkávají s experty ve speciálních kavárnách. V Olomouci chtějí otevřít službu v červnu a odpočinkovou zónu plánují vybudovat i ve Zlíně. 

Podpora onkologických pacientů
Zdroj: ČT24

„Dřív, když se pacientky dozvěděly nepříznivou diagnózu, například onkologické onemocnění, musely sedět na lavičkách na chodbě, kde si poplakaly a byly na to úplně samy,“ vzpomíná tajemnice pacientské organizace Veronika Cibulová. Sdílení bolestivých zkušeností mezi pacienty a pacientkami je podle ní cenné i proto, že se mohou přímo setkat s příběhy dalších lidí, kteří překonali vážné onemocnění. 

Před čtyřmi lety si vážnou diagnózu vyslechla v nemocnici U Apolináře také Ivana Neuvirthová, když ji lékař oznámil, že má rakovinu vaječníků s metastázemi. Tento šok neuměla zpracovat. „Pacientka pak odejde z ordinace, aniž by se na něco pořádně zeptala,“ připomíná bývalá onkologická pacientka těžký okamžik. Léčba v jejím případě nakonec zafungovala a Ivana je v pořádku. Zkušenosti nyní předává ostatním. 

Bezpečný prostor

V podpůrných skupinách podle ní mezi sebou mohou pacienti diskutovat o věcech, které mohou být pro rodinu a blízké obtížné poslouchat. „Kromě toho, že se mě ptají na konkrétní věc ohledně chemoterapie nebo operace, se hodně bavíme o psychice a o tom, jak se teď cítí psychicky, jestli jsou unavené, osamocené. Někdy s tím nechcete rodinu zatěžovat,“ oceňuje vyléčená pacientka. 

Nové centrum bude otevřeno každou středu, což je den, kdy se v nemocnici plánují operace a do areálu dochází také nejvíce pacientek. Do budoucna ale nemocnice chce otevírací dny rozšiřovat podle zájmu.

„Pacientky neměly danou informaci často s kým dále probírat, hledaly na internetu často nesprávné nebo neúplné informace. Díky centru ale mohou přijít sem. Dostanou k dispozici materiály, kde mají jednoduše popsány další kroky,“ oceňuje činnost těchto center lékař v Onkogynekologickém centru VFN v Praze Roman Kocián.