Samoobslužné pokladny v Česku přibývají, jinde v Evropě je ale ruší

Události: Samoobslužné pokladny (zdroj: ČT24)

Velká Británie i Spojené státy se odklánějí od samoobslužných pokladen. Některé řetězce je ruší kvůli většímu počtu krádeží a poruchovosti. V Česku je naopak čím dál víc prodejen instaluje.

Zákaznice Jana Honsová se ráda vyhne frontám, a proto vítá, že jsou samoobslužné pokladny stále dostupnější. „Já to používám téměř z devadesáti procent. Člověk se to naučí, prostě ani senioři nemají problémy,“ říká.

„Na menších městech zákazníci preferují spíše ten osobní kontakt s pokladní,“ popsal situaci mluvčí Penny Market Tomáš Kubík. Potravinářská síť začala samoobslužné pokladny instalovat teprve předloni. Do konce roku 2025 je chce mít ve všech prodejnách.

Diskontní řetězce se zaváděním samoobslužných zón vyčkávaly v tuzemsku nejdéle. A právě z nich ve Spojených státech a Británii teď nejčastěji mizí. „Co se týče krádeží, tak opravdu nálada ve společnosti je špatná a lidé v diskontních řetězcích trošku zvlčeli a opravdu si odnášejí zboží,“ uvedl výkonný ředitel Knowinstore Pavel Kozler.

V Česku si na podobné chování nestěžují. „Většina zákazníků je v tomto případě poctivých,“ dodal Kubík.

Pokladny bez obsluhy jsou kromě potravin k dispozici třeba i v hobbymarketech. Platbu bez pokladní tam využívá téměř pětina zákazníků. Většinou při menších nákupech.

Zánik samoobslužných pokladen u nás ani ve světě odborníci nepředpokládají. Zvlášť mladá generace tento způsob prodeje podle nich vyžaduje. „Do tří let budou na českém trhu existovat hlavně koncepty malometrážní, kdy maloobchodníci tam nebudou mít vůbec pokladní,“ dodal Kozler.

Kromě jednoduchosti, přehlednosti a rychlé odezvy systému by někteří zákazníci ocenili i získání výhody za to, že si nákup namarkují sami. Mohla by to být sleva nebo body na věrnostní kartu.