Roztopené Česko. Nový teplotní rekord pro červen činí 38,9 stupně

Události v regionech: Klimatizaci postrádají vozy MHD, vězni mají povolené trenýrky (zdroj: ČT24)

Česko zažilo tropický den. Nový teplotní rekord pro měsíc červen naměřili v Doksanech – 38,9 stupně Celsia. Dosavadní maximum bylo z roku 2000 a jeho hodnota byla o 0,7 stupně nižší. Teplotní rekordy pro 26. červen byly překonány na více než 90 procentech stanic, které měří 30 let a více let, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V pěti krajích v Čechách vyhlásili meteorologové smogovou situaci kvůli vysoké koncentraci přízemního ozonu v ovzduší. Pokles čekají až s ochlazením v noci, která však bude také tropická.

Kromě Doksan se dostaly teploty přes 38 stupňů Celsia v Plzni-Bolevci. Meteorologové tam naměřili 38,1 stupně. Přes 37 stupňů bylo v Ústí nad Labem - Vaňově, na většině měřicích stanic v Praze nebo v Teplicích, kde mají po středě nový červnový rekord s hodnotou 37,2 stupně Celsia. Teplická stanice přitom měří více než 100 let. 

Události: Vedro zasáhlo Českou republiku (zdroj: ČT24)

Teplotní maxima pro 26. červen dnes padla na více než 90 procentech stanic, které zaznamenávají teplotu alespoň tři desetiletí. Bylo mezi nimi i deset z celkem 11 stanic s délkou záznamů přesahujících 100 let. Kromě Teplic k nim patří například stanice v Opavě, Přerově, Táboře či na Milešovce. Jedinou „stoletou“ stanici, kde rekord odolal, byl v Bystřici pod Hostýnem.

Nový rekord bude mít s největší pravděpodobností i pražské Klementinum, které zaznamenává teploty nepřetržitě od roku 1775 a kde se odpoledne pohybovala rtuť teploměru kolem 36 stupňů, zatímco dosavadní maximum bylo 35,6 stupně Celsia. Hodnotu ale budou meteorologové ještě upřesňovat, uvedla Jana Hujslová z ČHMÚ.

Absolutně nejvyšší teplota v Česku, která má hodnotu 40,4 stupně Celsia, byla naměřena 20. srpna 2012 v Dobřichovicích u Prahy. Jen o dvě desetiny stupně chladněji bylo koncem července 1983 v pražské Uhříněvsi.

Sever Čech trápí smog

S rekordními teplotami přišly do Česka také problémy v ovzduší. Meteorologové ve středu odpoledne v Ústeckém kraji vyhlásili smogovou situaci kvůli vysoké koncentraci přízemního ozonu. Zejména děti a starší lidé by se měli vyhýbat zvýšené fyzické zátěži, uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Podle meteorologů byla na měřicí stanici Ústí nad Labem - Kočkov překročena prahová hodnota 180 mikrogramů na metr krychlový. Odborníci předpokládají, že odpoledne koncentrace přízemního ozonu vlivem vysokých teplot ještě poroste. Pokles by mohla přinést studená fronta a s ní spojené ochlazení.

K Ústeckému kraji později přibyly i další. Smogová situace kvůli zvýšené koncentraci přízemního ozonu platí i v Libereckém, Středočeském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji. 

Tropické noci

Meteoroložka ČT Alena Zárybnická připomněla, že už noc z úterý na středu přinesla na 40 procentech stanic rekord v minimální teplotě, na mnoha místech byla tropická. Za tropickou noc se označuje taková, kdy teploty neklesnou pod 20 stupňů Celsia.

Příliš se neochladí ani v noci na čtvrtek. „Dvaadvacet až osmnáct stupňů Celsia budou zítřejší minimální teploty,“ přiblížila meteoroložka k nadcházející noci.

Ve čtvrtek už se ale začne pomalu ochlazovat. Teploměry sice ještě neukáží oproti středečnímu vedru takový rozdíl, teploty se budou pohybovat kolem třicítky. „Ale následující dny budou mít teploty výrazně nižší,“ předeslala Alena Zárybnická.

Raketově roste zájem o klimatizace. Projevuje se to na spotřebě elektřiny

Klimatizací se postupně vybavuje stále více firem i českých domácností. Prodejci a firmy, které klimatizace instalují, evidují stoprocentní nárůst zájmu oproti loňsku. Pořídit si klimatizaci pak vyjde nejčastěji na 30 až 100 tisíc korun podle typu a rozsahu technologie.

Energetici zaznamenávají větší zátěže elektrické sítě během léta – tři procenta spotřeby elektřiny v letním období připadají právě na klimatizace, v obzvlášť horkých dnech, jako jsou teď, to je čtyři až pět procent. Přesto ale spotřeba elektřiny v létě v Česku dosahuje jen šedesáti procent spotřeby zimní.

Využití klimatizací
Zdroj: ČT24

Vedro dopadá i na různá pracoviště a instituce. Například čeští vězni mohou současná vedra trávit jen v trenýrkách, pokud jim to vedoucí oddělení výkonu trestu povolí. Pitný režim dodržují díky neomezenému přístupu k vodovodním kohoutkům. Na některých odděleních si odsouzení smějí otevřít okna a dveře do chodby, a vytvořit tak průvan. Větráky z  bezpečnostních důvodů nemají.