Rok frustrace, říká k vyšetřování otravy na Bečvě rybář. Trvá to dlouho, shodují se politici

Události, komentáře: Marie Pěnčíková, Jiří Strýček a Stanislav Pernický o otravě Bečvy (zdroj: ČT24)

Schvalování závěrečné zprávy vyšetřovací komise k havárii na řece Bečvě se protahuje. Poslanci jednání ve čtvrtek přerušili a pokračují v pátek. Podle členů vyšetřovací komise se v ní názory různí, ale nedochází ke střetům. Kvůli ekologické havárii je obviněná firma Energoaqua a její majitel. Ten vinu odmítá. Kvůli úniku kyanidu uhynuly desítky tun ryb. O tématu se diskutovalo ve čtvrtečních Událostech, komentářích.

Předsedkyně vyšetřovací komise Marie Pěnčíková (KSČM) říká, že by bylo lepší, kdyby se její kolegové na začátku případu vyhnuli vyjadřováním do médií – zamezilo by se tak spekulacím o konkrétním viníkovi havárie.

„V době, kdy byla komise zřízená, byl návrh na trestní řízení na jednu fyzickou a jednu právnickou osobu. Za mě nemá v trestní rovině komise co vyšetřovat, státní zástupce připravuje obžalobu, která by měla být hotová do konce roku,“ hodnotí člen komise Jiří Strýček (za ANO). Podle něj by vůbec neměly vznikat vyšetřovací komise k živým kauzám.

„Veřím orgánům činným v trestném řízení a věřím, že viník bude potrestán,“ shoduje se se Strýčkem Pěnčíková. Špatný dojem ale podle ní dělá dlouhé vyšetřování případu, od kterého už uplynul skoro rok.

Komise konečnou zprávu doprojednává v pátek, dolaďuje jednotlivé formulace, odhlasuje se a následně se teprve bude zveřejňovat, popisuje Pěnčíková. „Různí se tam názory, ale nedochází k zásadním střetům,“ líčí práci komise Strýček. Podle Pěnčíkové se nyní do zprávy snaží komise zapracovat připomínky jednotlivých členů.

Pokus rybářů se solí

„Pro mě je to rok frustrace, vyčerpání a beznaděje, trvá to strašně dlouho, mělo to být dávno vyšetřeno. Nejhorší je, že orgány, které to měly řešit, od začátku mlžily a neřekly, kdo to způsobil,“ hodnotí předseda výboru místní organizace Českého rybářského svazu Hustopeče nad Bečvou Stanislav Pernický.

Vědci a rybáři v srpnu do Bečvy vylili u vyústění rožnovského kanálu solný roztok a zaznamenávali, jak se v řečišti chová. Pokus podle jednoho z autorů Pernického ukázal, že chlorid sodný čili solanka, který je anorganickou záležitostí stejně jako kyanid draselný, se ve vodě rozptýlil v celé šíři toku už po 600 metrech.

Podle něj tak únik jedu musel být podstatně blíže k místu nálezu prvních mrtvých ryb. Dle policie se kyanidy do řeky dostaly z Rožnova pod Radhoštěm kanálem, který ústí ve Valašském Meziříčí do Bečvy. Někteří rybáři a vědci to však považují za nesmysl, neboť první ryby začaly v řece hynout až po více než třech kilometrech od vyústění kanálu.

Pernický uvádí, že má od vodoprávního úřadu potvrzení, že při experimentu nedošlo k porušení vodního zákona a nešlo ani o přestupek.

Čisté svědomí

Samotného Pernického kritizoval ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss, že rybáři neodebrali dost vzorků. Pernický má dle svých slov čisté svědomí. O úniku se dozvěděl v neděli 20. září 2020 ve 12:02. „Ve 12:35 jsme odebrali vzorky, neměli jsme certifikované lahve, takže jsme vzali PET lahve, které jsme pětkrát vypláchli. Rozhodně jsme nestáli se založenýma rukama,“ popisuje Pernický. Havárii také hned nahlásil přímo inspekci.

Poslanec Strýček vidí nedostatky v koordinaci jednotlivých orgánů. „Musíme si uvědomit, že byla neděle, myslím si ale, že vodoprávní úřad ve Valašském Meziříčí udělal všechno pro to, aby se situace řešila, byly odebrány vzorky,“ hájí orgány Strýček.

Podle poslankyně Pěnčíkové bylo ustanovení komise správné a ve své zprávě uvádí konkrétní věci, které je z hlediska státu potřeba do budoucna změnit, aby se podobné havárie lépe vyšetřily.