Radnice dostanou příští rok od Prahy více než pět miliard korun, pandemie se do financování nepromítne

Radnice pražských městských částí dostanou v příštím roce z rozpočtu Prahy dohromady zhruba 5,02 miliardy korun, což je více než letos. Nižší příjmy způsobené pandemií covidu-19 se podle náměstka primátora Pavla Vyhnánka (Praha Sobě) do financování radnic nepromítnou. Propad příjmů kvůli covidu-19 očekává město v rozmezí od 12 do 15 miliard korun. Pro letošek má Praha z loňského prosince schválený rozpočet s příjmy 60,7 miliardy a výdaji 81,6 miliardy korun. Rozdíl dorovná například z peněz, které získá od státu.

„Rozhodli jsme se, že nebudeme přenášet daňové propady na městské části, takže objem finančních vztahů k městským částem dokonce o asi 31 milionů naroste. Věřím, že je to dobrá zpráva pro radnice,“ řekl Vyhnánek.

Důvodem, proč Praha v rozpočtu nepromítne propad daňových příjmů do množství peněz pro radnice, je podle Vyhnánka to, že by se s propadem velmi těžko vyrovnávaly.

Pro letošní rok město v rozpočtu vyčlenilo pro radnice 4,98 miliardy korun. K tomu jim připadly další peníze v dotacích na projekty nebo je podpořilo specifickou dotací téměř 400 milionů kvůli opatřením proti koronaviru.

O kolik přesně Praha kvůli koronaviru přijde, není zatím definitivně jasné. „Predikci (12 až 15 miliard) stále držíme. S ohledem na vývoj situace ale nelze říci, zda se nepřiblížím těm 15 miliardám,“ řekl Vyhnánek.

Zrušení superhrubé mzdy by Prahu stálo přes čtyři miliardy

Vyčíslení finančního propadu ale nepočítá s plánem vlády zrušit superhrubou mzdu, což by podle Vyhnánka způsobilo Praze ztrátu další více než čtyři miliardy korun. „Pokud by nebylo doplněno o další změny v rozpočtovém určení daní, znamenalo by to další propad ve financích samospráv. Pokud stát ke zrušení přistoupí bez náhrady, pro řadu obcí by to bylo neřešitelné,“ řekl.

Hospodaření hlavního města skončilo v prvním pololetí letošního roku přebytkem zhruba 3,88 miliardy korun. To je meziročně asi o pět miliard korun méně. Hlavní město šetřilo nižším plněním výdajů 42,72 procenta upraveného rozpočtu. Vliv na hospodaření měla rovněž pandemie nemoci covid-19. Příjmy dosáhly 87,42 miliardy a výdaje 101,7 miliardy korun. Rozdíl město dorovná například z peněz od státu.