Protidrogová koordinátorka Vedralová končí, do funkce se vrátí Vobořil

Národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová na pozici skončí. Příští týden vláda do funkce jmenuje Jindřicha Vobořila, který v ní byl už v letech 2010 až 2018, oznámil mluvčí kabinetu Václav Smolka.

Vedralová je protidrogovou koordinátorkou a současně šéfkou vládního protidrogového odboru. Skončit by měla k pondělku. Hned příští týden by ji měl Vobořil vystřídat na koordinátorském postu. Na místo ředitele či ředitelky odboru se vypíše výběrové řízení.

Mezi Vedralovou a Vobořilem panovaly neshody, které se týkaly především rozdílného pohledu na drogovou prevenci a boj se závislostmi. Zatímco Vobořil je známý jako zastánce dekriminalizace drog, Vedralová „razila v posledních letech spíš represivnější cestu“, píše Hrot, který o Vobořilově návratu nejprve informoval s odvoláním na anonymní zdroj.

„Paní Vedralová odchází z pozice koordinátorky protidrogové politiky a z pozice ředitelky odboru po vzájemné dohodě k pondělku. Důvodem je změna přístupu k protidrogové politice. Na její místo bude jmenován pan Vobořil,“ sdělil Smolka.

Nejen represe, ale i prevence a léčba

Vobořil říká, že má jasnou představu o svých budoucích krocích ve funkci a o podobě protidrogové politiky. Už dřív podle svých slov prosazoval „vyvážený přístup“, který nekladl důraz jen na represi, ale zahrnoval také prevenci a léčbu.

Vobořil je členem ODS, v loňským volbách kandidoval do sněmovny ze zadních míst kandidátky. Podle životopisu na stranickém webu se problematice závislostí věnuje od konce osmdesátých let. Nyní vede Společnost Podané ruce, která se zaměřuje na prevenci, léčbu i řešení dopadů užívání drog.

Vobořil vystudoval univerzitu v Olomouci a absolvoval postgraduální studia na univerzitě v Liverpoolu na fakultě aplikované psychologie i další vzdělání v oboru. Věnoval se tématu závislostí. Je vyškolený psychoterapeut.