Problémy s ledovkou přetrvávají. Na jihu Moravy nevyjely některé autobusy

Studio 6: Ledovka znovu komplikuje dopravu (zdroj: ČT24)

Dopravu v Česku komplikuje nadále ledovka. Na jihu Moravy nejsou některé silnice vůbec sjízdné. Část autobusů hromadné dopravy kvůli tomu nevyjela. Na Vysočině může být zledovatělý sníh na silnicích hlavně ve vyšších polohách Žďárska, je potřeba tam jezdit opatrně. Solené vozovky v kraji jsou holé a mokré. Silnice namrzají i ve Zlínském kraji.

„Pozorní by řidiči měli být podle jihomoravských policistů především ve vyšších polohách a na menších silnicích, třeba na Blanensku v oblasti Drahanské vrchoviny,“ popsal redaktor ČT Jiří Vízner.

Komplikace se týkají také hromadné dopravy na menších silnicích, například na Brněnsku, kde skončil u Ořechova v příkopě autobus. Na dalších místech Jihomoravského kraje se autobusy zpožďují od deseti do čtyřiceti minut, výjimečně až hodinu. Největší problémy jsou v okolí Blanska, Tišnova, Vyškova, Kyjova, Rosic a Ivančic, vyplývá z webu integrovaného dopravního systému.

„Od půlnoci do 7:30 jsme se zabývali čtyřmi nehodami se zraněním, nejsou ale vážné, většinou to byly nějaké pohmožděniny, a třinácti nehodami bez zranění. Osmkrát máme hlášenou událost, jako je oznámení o nesjízdnosti nebo zablokovaná silnice, a evidujeme také čtyři srážky se zvěří,“ prohlásil policejní mluvčí Bohumil Malášek. Situace je však podle něj výrazně lepší než v pondělí večer a v úterý. „Hlavní silnice jsou sjízdné bez omezení, nezaznamenali jsme tam nehody,“ doplnil.

Na Vysočině měli silničáři čtyři desítky výjezdů, problémy v dopravě nebyly hlášené, řekl dispečer krajské správy a údržby. V severovýchodní části kraje může ráno pršet, ve Žďárských vrších i sněžit nebo tam mohou srážky namrzat. Přes den jich bude ubývat. Nejvyšší odpolední teploty budou na Vysočině mezi devíti až dvanácti stupni Celsia. Výstraha meteorologů před ledovkou platí pro Žďársko a Třebíčsko do 11:00.

Některé silnice ve Zlínském kraji jsou kvůli ledu sjízdné se zvýšenou opatrností. Na silnicích druhé a třetí třídy na Vsetínsku zůstává rozbředlý sníh a na vozovkách, které přes zimu nejsou udržované chemickým posypem, je uježděná vrstva sněhu, místy i led. Také tam je proto při jízdě namístě opatrnost, vyplývá z údajů zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic.

Upozornění na slabou ledovkou platí od noci do středečního dopoledne. Její vznik Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) předpokládá ve východních částech Vysočiny, Libereckého a Pardubického kraje, v severní polovině Královéhradeckého kraje a na Moravě a ve Slezsku při přechodu teplé fronty i při mrznoucím dešti, který se může střídat se sněžením.

Během dne pak na většině území začne hodně foukat, v nárazech může vítr dosahovat rychlosti až sedmdesáti kilometrů v hodině. Na česko-moravském pomezí a v západní části Moravy a Slezska vítr zeslábne ve čtvrtek, informoval v úterní výstraze ČHMÚ.