Případné budoucí přebytky půjdou jen na snížení dluhu. Sněmovna schválila novelu rozpočtových pravidel

Případné přebytky státního rozpočtu bude možné využít jen na snížení státního dluhu, novelu rozpočtových pravidel schválila sněmovna. Projednala také novelu zákona proti praní špinavých peněz a rozhodla, že se bude týkat i správců svěřenských fondů. Žadatelé o dotace také mají uvádět skutečného majitele.

Zákon o rozpočtových pravidlech má umožnit, aby úřady po předchozím souhlasu ministerstva financí mohly zřizovat své účty u bank nebo ostatních peněžních institucí. Svoji žádost budou muset odůvodnit. Dosud musí mít své účty vedené u České národní banky.

Novela počítá i s tím, že úřady nebudou moci peníze na mzdy za neobsazená místa použít jinak. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) již dříve řekla, že to považuje za klíčovou část předlohy. Ministerstvo financí chce vázat peníze, které úřady získávají na neobsazená místa ve své evidenci. Nesměly by tak bez souhlasu ministerstva peníze využít na jiný účel. Vláda si od toho slibuje roční úsporu ve výši až dvě miliardy korun.

Sněmovna přijala na návrh svého místopředsedy Vojtěcha Pikala (Piráti) pravidlo, aby státní rozpočet na následující rok schvalovala až poté, co projedná státní závěrečný účet za předchozí rok. Se stejným návrhem již dříve přišla skupina poslanců z více stran, dolní komora ho však dosud neprojednala, Pikal ho proto navrhl vložit do projednávané novely rozpočtových pravidel.

Ve čtvrtek zákonodárci Pikalův návrh podpořili i přes nesouhlas ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO).

Žadatelé o dotace musí zveřejnit skutečného majitele, žádá sněmovna

K vládní novele zákona proti praní špinavých peněz poslanci připojili povinnost zjistit skutečného majitele subjektu, který žádá o dotaci či veřejnou podporu. Poskytovatel dotace ji zjistí buď z evidence skutečných majitelů, nebo si ji v případě zahraničního vlastníka nechá doložit. „Není-li možné skutečné majitele identifikovat, pak není možné veřejnou podporu poskytnout,“ okomentoval pirátský poslanec František Navrkal.

Ten také uspěl s návrhem umožnit zadavateli veřejné zakázky odstoupení od smlouvy uzavřené s dodavatelem v případě, kdy dodavatel uvede v evidenci skutečných majitelů nepřesné či nepravdivé údaje.

Poslankyně STAN Věra Kovářová neuspěla s návrhem, aby za politicky exponované osoby pro účely zákona proti praní špinavých peněz nebyli považováni zastupitelé malých obcí.

Spor o připravenost rozpočtu na mimořádné události

Sněmovna ve čtvrtek vzala na vědomí loňské hospodaření státu. Státní rozpočet loni skončil ve schodku 28,5 miliardy korun proti plánovaným 40 miliardám korun. Poslanci souhlasili s tím, že schodek má pokrýt hlavně vydání státních dluhopisů v objemu 50,4 miliardy korun.

Ke státnímu závěrečnému účtu se stejně jako každým rokem vyjádřil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Podle jeho prezidenta Miloslava Kaly se potvrzují dřívější obavy úřadu, že rozpočet je na mimořádné události připraven hůř než v době krize v roce 2008. Závěrečný účet kritizovala i opozice.

Ekonomické dopady pandemie nemoci covid-19 mohou Česko rychle přiblížit ke stavu, kdy veřejné finance nebudou udržitelné, varoval ve stanovisku prezident NKÚ. Ministerstvo financí jeho tvrzení odmítlo. Trvá na tom, že ČR patří mezi nejlépe hospodařící země EU.