Prezident doporučil členům ČSSD, aby hlasovali pro vytvoření vlády s ANO

Události: Rozhovory o vládě i její podpoře pokračují (zdroj: ČT24)

Koho chce vyslat ČSSD do nové vlády, už ví prezident republiky Miloš Zeman. Jména mu oznámil předseda strany Jan Hamáček, který s hlavou státu jednal během její návštěvy Moravskoslezského kraje. Před veřejností ale sociální demokraté své nominace stále tají. Miloš Zeman nicméně doporučil členům ČSSD, aby v nadcházejícím vnitrostranickém referendu hlasovali pro vznik koalice.

„Jako bývalý předseda (…) si dovoluji doporučit všem členům sociální demokracie, aby v tomto referendu hlasovali pro spolupráci ČSSD s hnutím ANO. Jsem si vědom toho, že někteří sociální demokraté jsou proti této myšlence a respektuji to. Jenom je dobré si všimnout, že jsou to zpravidla ti lidé, kteří přivedli sociální demokracii k oněm nešťastným sedmi procentům,“ řekl prezident na závěr své návštěvy Moravskoslezského kraje.

V té době již věděl, koho chce nynější vedení ČSSD do vlády vyslat. Dopoledne se s ním v hotelu sešel předseda strany Jan Hamáček. Uvedl, že se sešli právě proto, že prezidentovi slíbil představit jména navrhovaných ministrů.

„Tento slib jsem splnil. (…) Strávili jsme spolu hodinu v přátelské diskusi, nicméně detaily sdělovat nemohu,“ řekl však Jan Hamáček po schůzce. Atmosféru jednání popsal jako přátelskou.

Sociální demokraté zatím nechtějí své ministerské nominace zveřejnit. Změnit by se to mohlo po pátečním jednání předsednictva strany.

Jan Hamáček nechtěl ani prozradit, zda má Miloš Zeman vůči některému z navrhovaných jmen výhrady. Sám prezident však později řekl, že je pro něj nepřijatelný europoslanec Miroslav Poche ve funkci ministra zahraničí.

ČSSD se předběžně dohodla na vytvoření koaliční vlády s ANO, mělo by jí připadnout pět ministerstev. Definitivní rozhodnutí, zda koalice vznikne, zazní však až v polovině června po prezidentem zmíněném vnitrostranickém referendu.

Babiš s Filipem budou večer jednat o komunistické podpoře a misích

Koalice ANO a ČSSD bude však menšinová, chce se proto opřít o hlasy komunistické strany. KSČM však má výhrady k programovému prohlášení, její předseda Vojtěch Filip řekl, že pokud v něm zůstane závazek rozšíření české účasti na zahraničních misích, „pak by nebyla podpora KSČM možná“.

O postoji komunistů bude s jejich předsedou jednat šéf ANO a kandidát hnutí na předsedu budoucí vlády Andrej Babiš. Jan Hamáček se nezúčastní, uvedl však, že by mělo na schůzce zaznít, jaký problém komunisté s misemi mají. „Pan premiér mi slíbil, že mě bude informovat a tu věc budeme řešit,“ ujistil.