PŘEHLEDNĚ: Jak se zaregistrovat na očkování proti covidu

Ministerstvo zdravotnictví v pátek 15. ledna spustilo rezervační systém pro očkování proti covidu-19. Přihlásit se zatím mohou jen lidé nad 80 let. Pro ostatní se systém otevře od 1. února. Lidé ale mají podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) počítat s tím, že nemusejí dostat ihned po registraci termín očkování, protože vakcín je omezené množství. Od pátku 22. ledna se pak systém částečně mění. SMS s přístupovým kódem k rezervaci nově přijde až v době, kdy bude volný termín.

Jak se na očkování přihlásit?

Prostřednictvím on-line systému na počítači přes webové stránky crs.uzis.cz nebo registrace.mzcr.cz. Další možností je telefonní linka 1221, kterou zřizuje ministerstvo zdravotnictví. Na ní lze také vyřešit případné technické komplikace. Blatný zopakoval, že starší lidé mohou mít s přihlášením přes internet problém, proto je může přihlásit příbuzný nebo praktický lékař. Vyplnění formuláře přes web trvá podle ministra v řádu minut a není složité. Funguje například stejně jako při registraci na antigenní testy.

Co musí člověk vyplnit, když si stránky systému otevře?

Pro vytvoření registrace do systému nejprve člověk zadá své telefonní číslo a pak tlačítkem odeslat potvrzuje, že se dobrovolně hlásí k registraci. Poté mu přijde PIN kód, který bude potřebovat v následujícím kroku. Systém ho vyzve, ať zadá přidělený PIN kód a tlačítkem ho potvrdí. Tím se dostane do registračního formuláře. 

Průchod občana/osoby registrací a rezervací
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Jaké údaje jsou potřeba k vyplnění registračního formuláře?

Do systému člověk zadá jméno a příjmení, rodné číslo a zdravotní pojišťovnu. Dále uvede, jaké má zdravotní problémy. A pak žádost odešle, tím potvrzuje, že se chce nechat dobrovolně očkovat. A teprve teď dostane zájemce potvrzení o registraci do systému.

Průchod občana/osoby registrací a rezervací
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Když je člověk registrovaný, může se pak už přihlásit na očkování?

Po registraci se člověk dostane k druhému kroku, systém opět zašle na zadané telefonní číslo druhý PIN kód, který umožní vstup do rezervace, a tak se zájemce může na termín objednat.  

Musí člověk pro objednání termínu vyplnit stejné údaje jako při registraci do systému?

Ne, stačí už jen rodné číslo a druhý, šestimístný PIN kód a pak se klikem dostane na výběr očkovacího místa a termínu.

Místo a čas očkování

Může se člověk přihlásit k očkování kdekoliv po České republice? 

V principu je podle ministra možné si místo vybrat, protože může mít zájemce někde trvalé bydliště a jinde se dlouhodobě zdržovat. Blatný ale v současnosti hlavně u seniorů nepředpokládá, že by někdo jel za očkováním přes celou republiku.

Kdy dostane člověk nejbližší termín očkování?

Pokud se na dané očkovací centrum přihlásí například deset seniorů naráz, tak podle ministra dostane termín ten, který se přihlásí v systému první. Jestli to už bude například příští týden, ministr neuvedl.

Průchod občana/osoby registrací a rezervací
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

A nedostane člověk termín dřív, když se objedná do velkého očkovacího centra?

Ne. To, že je velkokapacitní očkovací místo například nyní v Brně, je podle Blatného dobře, nicméně pořád podle něj platí, že počet vakcín je omezený. Význam velkokapacitních center bude v době, kdy bude v Česku milion dávek vakcín měsíčně, potom bude dávat i smysl objednat se na očkování do velkokapacitního centra. V současnosti ale počet dávek odpovídá počtu vakcín pro daný počet seniorů nad 80 let. To znamená, že nyní dávka přijde pro konkrétního jedince do jeho kraje. Až bude vakcín dostatek, pak má podle Blatného smysl zvažovat, kam se člověk objedná.

Co dělat v případě, že v nabídce nebude volný termín na očkování?

Tak se člověk dostane na čekací listinu, a až se místo uvolní, systém mu zašle SMS zprávu s novým PIN kódem a může si termín zarezervovat. Ministr v této souvislosti upozornil, že tak registrace do systému a následně rezervace termínu nemusí proběhnout ve stejnou chvíli. 

Musí se člověk v systému objednávat na druhou dávku vakcíny zvlášť?

Nemusí. Termín druhé dávky se vytvoří v systému automaticky, ministerstvo tak vychází z doporučení očkovat druhou dávku za 21 dní. Je možné ale samozřejmě termín popřípadě upravit. „Je ale nutné ho v systému ustanovit, aby resort mohl plánovat i další dodávky vakcín,“ vysvětlil Blatný.

Jak člověk pozná, že si úspěšně zarezervoval termín očkování?

Systém rezervaci potvrdí a následně si může člověk samotné potvrzení termínu vytisknout ve formátu PDF. A tím celý proces končí.   

Průchod občana/osoby registrací a rezervací
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Události: Jak se přihlásit na očkování a nejčastější dotazy seniorů (zdroj: ČT24)