Právníka vystřídal lékař. Nový ministr zdravotnictví doufá, že se společnost naučí kvalitně žít i s virem

Události: Vlastimil Válek vystřídal Adama Vojtěcha (zdroj: ČT24)

Kvůli epidemii covidu-19 se ministerstvo zdravotnictví během posledních dvou let stalo jedním z klíčových resortů. Odcházející ministr Adam Vojtěch (za ANO) za svůj úspěch označil elektronizaci zdravotnictví a také zajištění očkování. V pátek ho na tomto postu vystřídal lékař Vlastimil Válek (TOP 09), na jehož návrh se vláda následně rozhodla neprodloužit nouzový stav. O nejbližších opatřeních bude nový ministr zdravotnictví rozhodovat podle dat o šíření varianty omikron.

Vojtěch, který se v pátek rozloučil s ministerským křeslem, se v politice začal pohybovat před sedmi lety, kdy se jako právník stal tajemníkem na ministerstvu financí. Na podzim roku 2017 byl zvolen poslancem jako nestraník za hnutí ANO a ještě téhož roku ho Miloš Zeman jmenoval ministrem zdravotnictví ve vládě Andreje Babiše (ANO).

Po převzetí úřadu za svou prioritu Vojtěch označil elektronizaci zdravotnictví a i přes počáteční problémy nakonec uvedl do praxe eRecepty a eNeschopenku. Zahájil také reformu psychiatrické péče nebo urgentních příjmů.

Nezvládnutí krize a střídání ministrů

Co podle kritiků naopak bývalý ministr podcenil, byla příprava na koronavirus. Během první vlny pandemie tak v České republice chyběly ochranné prostředky. Lidé proto začali sami šít roušky pro zdravotníky, seniory i samotného ministra.

Opozice tehdejšímu šéfovi resortu zdravotnictví vyčítala, že na řízení epidemie má větší vliv premiér Andrej Babiš než odborníci. Při druhé vlně epidemie v září 2020, poté co vzrostly počty denních přírůstků z jednotek na tisíce, Vojtěch na svůj post rezignoval.

Řešení se snažili nalézt hned tři jeho nástupci, zabránit přetížení nemocnic se jim ale nepovedlo. Nepodařilo se to ani Adamu Vojtěchovi po jeho návratu na ministerstvo v květnu letošního roku. Opouští ho v době, kdy je v nemocnicích přes pět tisíc nakažených covidem-19. 

Válek požádal o podporu Nejvyššího

Do čela resortu po něm nastoupil radiolog a místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek. Ten patřil k nejviditelnějším kritikům vládních kroků v době pandemie. Na jeho návrh se v pátek vláda Petra Fialy (ODS) rozhodla neprodloužit nouzový stav.

Ještě před svým jmenováním se Válek v pátek účastnil bohoslužby. „Chci požádat o podporu u Nejvyššího. Myslím, že máme šanci se s tím virem nejen naučit žít, ale naučit s ním žít tak, aby ten život byl kvalitní. A o to chci poprosit,“ svěřil se Válek.

První kroky v čele resortu

Po prvním zasedání vlády pak Válek předstoupil s novinkami: kabinet o prodloužení nouzového stavu na jeho návrh žádat nebude a opatření upraví podle pandemického zákona. Další postup bude podle něj záviset na datech o šíření nakažlivější mutace ze zahraničí. „Z Británie dostaneme data zhruba do deseti dnů. A proto 29. prosince rozhodneme, jak budeme postupovat dál podle aktuálních dat,“ nastínil.

Prioritou je podle něj udržet otevřené školy, nastavit chce v nejbližší době i podmínky pro pořádání školních lyžařských kurzů. Po odeznění pandemie se chce soustředit na co nejrychlejší dohánění odložených operací.

V době své kandidatury na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek zdůrazňoval, že odmítá plošnou povinnou vakcinaci proti covidu-19. Za zásadní při zvládání pandemie naopak označoval posílení kapacit PCR testování.